Column: Tim Atkin MW haalt uit naar ‘Fine Wine’

Een ‘denktank’ van wijnprofessionals heeft voor het bekende veilinghuis Sotheby’s een rapport gemaakt om de Britse benaming van ‘Fine Wine te onderzoeken.


200 experts uit de wijnsector werden geinterviewd. De rapporteurs deelden hun bevindigen in vijf aspecten die – wat wij noemen ’topwijnen’ – te karakteriseren. De wijn moet om aanspraak te kunnen maken op ‘Fine Wine’ , gebalanceerd, harmonieus en complex zijn. Verder moet de wijn in brede professionele kring emotie te weeg kunnen brengen en een relatie hebben met de wijnmaker.


Verzamelaars, kopers, importeurs, sommeliers , handelaren en wijncritici worden in het rapport niet genoemd maar de kopers kunnen zich de hoge prijzen van ‘Fine Wine’ permiteren.


Volgens Atkin is de keuze voor een bepaalde topwijn discutabel. Een wijn van het rapport kan ook vergeleken worden een andere topwijn die door de rapporteurs niet wordt genoemd. Atkin vindt de wereld van ‘Fine Wine’ conservatief, niet bereid om zich snel aan te passen, terughoudend in de beoordeling en bang om ‘super stars’ niet te noemen voordat de Liv-ex 100 het oordeel bevestigt. De lijst van het rapport wordt aangevoerd door de bourgogne toppers (39x) terwijl andere ‘Fine Wines’ niet of nauwelijks worden genoemd. Fine Wines kunnen ook overgeprijsd zijn en de koper teleurstellen.


Toen ik met een proefgroepje wijnen – die hoog stonden aangeschreven – onder de loep nam waren die wijnen nog betaalbaar. Dat was in 1979. Nu zijn die wijnen in de categorie ‘Fine Wines’ bijna onbetaalbaar en vallen in handen van gefortuneerde beleggers. Het doel: winst maken.

Ik herriner me nog een proeverij met dat groepje zeven vinoloog-kandidaten die nog nooit een Yquem hadden geproefd. Het was geen probleem. De gastheer dook in zijn wijnkelder en haalde er een Ch.d’Yquem 1969 uit. Zo maakte ons proefgroepje kennis met ‘Fine Wine’ uit de Sauternes. Het was een belevenis.

Mijn Chileense vrouw is afgestudeerd aan de Universiteit van Santiago waar zij als ingenieur Landbouwwetenschappen met specialiteit wijnmaken en wijnbouw haar diploma haalde. Jaren geleden zaten we samen in een proeverij te Jerez (Sweet & Fortified Wines) waar we vier jaargangen Yquem te proeven kregen. Mijn vrouw had nog nooit een dergelijke zoete topwijn geproefd… Beginners geluk zal ik maar zeggen.
Bron: klik hier

Reacties