Column: Overlevingspakket volgens NAVO-chef

Water, een radio op batterijen en een zaklantaarn. Dat moet iedereen wat NAVO-topmilitair Rob Bauer betreft in huis hebben, ter voorbereiding op een mogelijke crisis of oorlog. Vrede is niet gegarandeerd, stelt Bauer.


Ik schrok me rot van dit lijstje van deze topmilitair en begon de ruimte onder de trap in te richten als noodverblijf voor het geval de Russen komen. In Militaire dienst (1970 Oirschot) waren we goed voorbereid. De Leopard Tanks van het 11e tankbataljon oefenden dagelijks op de Oirschotse Heide en er werd met scherp geschoten als we oefenden in de Noord-Duitse laagvlakte.

Voor het geval een nucleaire aanval komt, is een setje jodiumtabletten geen overbodig luxe. Ik was laatst in Mol bij de zuiderburen en fantaseerde dat iedereen daar in de schaduw van de kerncentrale die jodium tabletten in voldoende mate in huis hebben. Op de televisie – in de dagen van de Koude Oorlog- zagen we spotjes waarin hele schoolklassen onder de tafel doken om te schuilen tegen de ‘bom’.
De film ‘Oppenheimer’ doet er nog een schepje boven op om de bioscoopbezoeker angst aan te jagen.

Het advies van generaal Bauwer vind ik slap. Waarom zegt hij niet dat een goede fles whisky ook geschikt is of een stevige rode wijn?

Ik nodig u uit om met een suggestie voor de (finale?) wijn onder de trap te komen. Als we er toch aangaan, dan maar met een goed glas beschaving.
PS. Een schroefdop is beter dan kurk. In de consternatie zou je een kurkentrekker kunnen vergeten.

Welke wijn zou u in tijd van nood in de schuilplaats meenemen?
Uw suggestie: reacties@wijnplein.nl

Reacties