TEFAF Maastricht

De 36e editie van Tefaf Maastricht is dit jaar gedecoreerd door Tom Postma Design met wolken van gipskruid en bij de entree een floraal kunstwerk van wel 9 meter hoog van Ten Kate Flowers.

Eerste indruk: in het perscentrum heb ik een magazine gekregen met een aantal artikelen die te koop waren voor 20 euro. Dit jaar is geen gedrukte versie van de kunstwerken, alleen online.

Ik moest door de beveiliging met een scanner om uiteindelijk in de expositieruimte te komen. Het is duidelijk dat na de overval vorig jaar de controle strenger is. Ik liep vier uur lang door de zalen. Er was een medewerker met een tafel op wieltjes om cocktails te maken en om een glas Champagne Bollinger te serveren. Er is geen plek vrij bij de kleine lunch in ‘Oasis’. Sea food’ mijn favoriet is.

Wat is nieuw dit jaar? Ik maak hier een selectie van twee kunstwerken:

  1. Anthony Van Dyck, Saint Jerome, ca. 1616-17. Dickinson heeft een portret gekocht in Frankrijk. Negen maanden geleden is het officieel erkend als een ‘Van Dyck’. Link naar originele foto.
  2. Attributed to Rembrandt van Rijn, Head of a bearded man, gedateerd op ca. 1628. Nu te zien bij Agnews Gallery. Link naar de originele foto.

Opvallend kunstwerk:

Maas Gallery – Thomas Edward Mostyn. The Child.
Patrice Trgano – Quentin Garel
Collectie Dorothée Lalanne/ Claude & Francois-Xavier. Chouette de Tourtour
Joachim Tielke (Königsberg 1641- 1719 Hamburg) een pronkkabinet
Jacques Lipchitz. Pierrot au clarinet.
A roman marble fragmentary portrait head, waarschijnlijk van Elagabalus. Circa AD 218-222.
Naguri Bench en Hikari Contrahedron lamp door Rasmus Fenhann, Colored Spots tapijten door Grethe Sørensen, and the Ultima beelden door Gjertrud Hals.

Conclusie: TEFAF is altijd een van mijn hoogtepunten van het jaar. Je kunt de geschiedenis van de kunst bewonderen. Dank aan Rupert Maart voor de foto die hij heeft gemaakt waarin ik naast de schilderij “The Child” sta. “Je heb aandachtpunten nodig om te bestuderen” zegt hij.

Na vier uur lopen weet je niet meer waar je bent en of je wel alles hebt gezien. Daarna komt de vraag: welke kunst werk is mijn favoriet om te kopen? de Choutte de Tourtour voor 120. 000 euro of de Pierro du Clarinet voor 1 miljoen euro?

Ir. Paula Pereira

Reacties