De gastronomie liet afgelopen week van zich horen. Zo is er een restaurant dat zijn gasten vraagt om online het gewenste menu door te geven Volgens de uitbater, ‘om niets te verspillen’. Andere restaurateurs laten hun gasten bij de reservering betalen. Het is wachten op de vraag, of je je eigen bestek wil meenemen en het thuis zelf wil afwassen.
Het televisieprogramma Op1 had de chef-kok Joris Bijdendijk uitgenodigd om zijn nieuwe boek ‘Chez Bijdendijk’ toe te lichten. Daarin staan 70 recepten voor typisch Franse gerechten. Tijdens de uitzending zat een medewerker van Bijdendijk met op zijn knieën een pan – waarin een kip verpakt in een varkensblaas – met warm water te arroseren. Tussen alle kookdemonstraties op televisie leek dit meer op een persiflage van de keuken in Fawlty Towers.
Het boek moet een ode aan de Franse keuken zijn die door Auguste Escoffier ooit in de steigers werd gezet. De klassieke gerechten staan uiteraard in het nieuwe boek. In 2024 moet je echter niet aankomen met een zeer bewerkelijke klassiek gemaakte kip of een canard à la presse.
En passant merkte Bijdendijk op, dat hij drie verschillende soorten roomboter in zijn (privé) koelkast heeft. In de berg aan kookboeken is het nieuwe boek bepaald geen aanwinst. Op de vraag wat je moet drinken bij het savoureren van de kip, was het antwoord Pinot Noir uit de Bourgogne. Voor een meer specifieke keuze was geen tijd meer over. Het zou dus een eenvoudige passetoutgrain of een Romanée-Conti kunnen zijn. De trend in de keuken is nu lichter, minder vlees en natuurlijke ingrediënten met accent op groente. Het boek is meer een naslagwerk waarin de Franse keuken wordt bejubeld. Persoonlijk vind ik de chef van de Muppet Show leuker.