Column ‘Moedig Voorwaarts’


Om de situatie in de gastronomie en wijnsector in 2024 te beschrijven, heb ik de titel van de eerste column in 2024 geleend van de bekende Nederlandse schrijver Gerard Reve.
De twee woorden tonen de ‘gemoedstoestand’ van de beide sectoren aan.

Moedig, omdat het van lef getuigt, om tijdens lastige economische omstandigheden toch door te gaan met ondernemen. De gastronomie zal alle registers moeten opentrekken om te overleven. Kansen en bedreigingen zijn er genoeg. Kansen liggen er in de vernieuwing. De consument in het algemeen en de restaurantgast in het bijzonder, willen minder vlees, wijn met een laag of zelfs geen alcoholgehalte een interieur met ambiance waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt.

In de wijnhandel sneuvelen de kleine handelaren en zoeken de middelgrote bedrijven elkaar op om tot een fusie te komen. Bedreiging ligt vooral in de aanbiedingen op internet.
Alcoholvrije wijn wordt steeds belangrijker. Op internet wordt nu al gespeculeerd wanneer de eerste Grand Cru zonder alcohol zal worden gepresenteerd.

Het Kerstdiner was voor mij een verrassingsmoment met de geweldig mooie Champagne Louis Roederer Collection 243. Een prachtig aperitief , fris, levendig uitnodigend en speels. Bij het hoofdgerecht van wild dronken we een tien jaar oude Zinfandel uit Californië Een volle, complexe wijn die gedecanteerd moest worden. Het was een waarlijk mooie combinatie met het wildgerecht.

Op Tweede Kerstdag speelde Champagne Deutz een hoofdrol. Een echte maaltijdchampagne, gerijpt, complex met een volle afdronk.

2024 is begonnen. Het geklets over ‘Dry January’ laat ik links liggen en zal er niets over publiceren.
Wijnplein is nu 27 jaar online en ook voor ons geldt ‘Moedig Voorwaarts’. We hebben er zin in!

Flying Wine Writer Jan Rook

Reacties