Wie in de supermarkt of gastronomie alcoholvrije wijn wil kopen loopt de kans om toch een, ‘versnapering’ te drinken waarin enige alcohol zit. Het backlabel geeft meestal aan dat er wat alcohol in zit terwijl op het etiket aan de andere kant alcoholvrije wijn staat. Naar Europese richtlijnen is dit toegestaan, maar in Nederland vindt men de vermeldingen verwarrend.
Wie in de supermarkt of in de gastronomie een alcoholvrij drankje wil kopen, heeft genoeg te kiezen. Maar niet iedere fles bier of wijn die verkocht wordt als alcoholvrij, bevat daadwerkelijk geen alcohol. Wie naar het label kijkt, ziet dat er vaak toch een klein beetje alcohol in zit. Dat mag volgens Europese richtlijnen, In Nederland mag bier alcoholvrij heten als er tot 0,1 procent alcohol in zit, bij wijn is dat 0,5 procent. Daarboven, tot 1,2 procent, heet het alcoholarm.
Maar in de rest van Europa gelden andere regels. In Duitsland en België mag drank alcoholvrij worden genoemd met een percentage tot 0,5 in Spanje tot 1 procent en in Italië en Frankrijk zelfs tot 1,2 procent. Die producten worden ook in Nederland verkocht, wat betekent dat er hier in supermarkten ‘alcoholvrij’ bier en wijn ligt met meer dan een procent alcohol erin. In Europa mag een drank tot 0,5% ‘non-alcoholic’ worden genoemd.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat naar aanleiding van vragen van de NOS aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vragen om te kijken naar termen als non-alcoholic op Nederlandse producten. De NVWA beoordeelt of etiketten misleidend zijn. Afhankelijk van hoe vaak dit voorkomt, kan het ministerie beoordelen of (en hoe) er iets moet gebeuren. Bron: klik hier
De opkomst van alcoholvrije en alcoholarme wijn gaat opmerkelijk snel. De daling wereldwijd van rode wijn ten koste van witte- en mousserende wijn maakt de opkomst van deze categorie belangrijk. Ik moet denken aan een belangrijke voorspelling van een Franse wijnexpert. Hij voorziet dat op korte tijd de eerste alcolvrije – en laaggradige Grand Cru op de markt zal komen. Bron: klik hier
Jan Rook