Wijnstok 11.000 jaar oud en ging op reis

Wetenschappers hebben de oudste bron van de wijnstok in beeld gebracht en de reis die de druif daarna maakte. De medewerkers uit 16 landen hebben een analyse gemaakt van de druivenvariëteit en de twee verschillende gebeurtenissen die naast elkaar in West-Azië en de Kaukasus plaatsvonden.

De uitgebreide analyse is gepubliceerd in Science Journal.
Veel beschavingen in Europa en Azie hadden tradities in het drinken van wijn. Sinds de ontdekkking van het wijnmaken, hadden de druiven al hun wortels diep in de westerse cultuur. Het is dan ook verrassend dat er zo weinig bekend is over de herkomst van de wijnstok.

De vroegste archeologische bewijzen dateren van 8000 jaar geleden in de Kaukasus. In de nieuwe wetenschappelijke onderzoekingen zijn de genen van 2.448 verschillende druivenvariëteit in Eurasia en Noord-Afrika in een studie vastgelegd. De onderzoekers gebruikten het materiaal van de V.Vinifera en de voorganger de V.Sylvestris. Met het vergelijken van de genetische verschillen en overeenkomsten kon men de evolutie van de wijnstokken vaststellen en een schema van de herkomst bepalen. Lees het ‘reisverhaal’ verder: klik hier. Bron: Dec.

Reacties