Column ‘Onder de pet houden’

Kent u die uitdrukking? Onder de pet houden wordt vaker gebruikt bijvoorbeeld door politici die in het belang van de eigen persoon of coalitie iets liever niet bekend maken. Uiteraard tot het moment dat de pers er lucht van krijgt.

Zo onthulde collega Bindels dat de voorzitter van het bestuur van de Wijnacademie gedwongen werd om op te stappen. Dit zou in augustus zijn gebeurd. Dat het niet een vrijwillig aftreden was, blijkt uit een clausule bij het vertrek waarin op straffe van een dwangsom werd overeengekomen dat de voorzitter zijn mond moest houden over de oorzaak en aard van het conflict.

Een merkwaardige gang van zaken. Kennelijk was alleen Andes aan de overeenkomst gebonden anders zou de bron van deze onthulling bij een van de bestuursleden liggen die daarmee een dwangsom zou riskeren. Een eenzijdige overeenkomst kennelijk in ruil voor een vergoeding. 2018pet2

Peter van Houtert nu voorzitter ad interim heeft meerdere petten op. Voorzitter KVNW, CEO Verbunt, pardon Verlinden Verbunt en misschien ook voorzitter van de plaatselijke biljartvereniging blinkt niet uit door goede communicatie. Dit werd duidelijk na de overname van Verlinden. (foto Ron Andes)

Nu wipte het bestuur van de Wijnacademie de voorzitter. De reden is onduidelijk, maar kennelijk zo explosief dat er een jurist aan te pas moest komen om de afhandeling van het vertrek rechtens dicht te timmeren. Er volgde geen (pers) bericht en zelfs een nietszeggende zin als ‘Verschil van inzicht in de koers van de Wijnacademie’ kon er niet af.

Van Houtert verschuilt zich nu achter de opmerking die ook meer vragen oproept. Hij zegt dat er eerst een nieuw bestuur moet aantreden. Is het hele bestuur dan afgetreden?

Na de affaire met Cees Ultee en nu dus Ron Andes hebben de betrokkenen recht op openheid en kan Van Houtert de zaak niet langer onder de pet houden.

Jan Rook

Vorige column: klik hier

Reacties