Column ‘Alle ballen op A’dam’

De vakanties zijn voorbij en de wijnsector maakt zich op voor een succesvolle verkoop in het laatste deel van 2018. Dat het een lastig verhaal kan worden lijkt me duidelijk.

In het denkbeeldige schema ‘Kansen en Bedreigingen’ lijkt de laatste de overhand te krijgen. Internetverkoop kan zowel kansen bieden maar ook een bedreiging zijn. De grootste internetverkopers hebben inmiddels veel ervaring opgedaan. Om daar tussen te komen moet je kunnen investeren. Niet alleen in een mooie site, maar ook in een winkel met een betaalmodule. Ook kost het manuren, omdat de site actueel moet worden gehouden en aanbiedingen worden gedaan.

Bedreigingen zijn er genoeg. Jan en Alleman schoppen tegen alcoholgebruik aan zoals recentelijk in De Tijd, die pagina’s vol schreef over de gevaren van alcohol en daarmee de wijnliefhebber de stuipen op het lijf jaagt.

2018baltus10001

Een wellicht niet zo’n voor de hand liggende bedreiging is de opkomst van andere alcoholische versnaperingen. Zo is bijvoorbeeld gin met niet alleen de traditionele tonic, maar ook in andere combinaties aan een sterke opmars bezig.

Een ‘sluipende’ bedreiging voor de sector is het negeren van de vakpers. Was er jaren geleden van alles te doen in het midden van Nederland, nu loopt mijn emailbus vol met uitsluitend activiteiten zoals proeverijen en presentaties in Amsterdam.

Organisatoren zoals persbureaus paaien hun opdrachtgevers met de hoofdstad. Het ligt zo lekker dicht bij Schiphol. Daarmee negeren ze de mensen die voor een goed verhaal kunnen zorgen. Het kost een hele dag, een vermogen je auto in een Mokumse parkeergarage te krijgen en thuis gekomen achter de pc om een reportage te maken en de foto’s te bewerken. Dat alles ‘om niet’. Liefdewerk oud papier heet dat.

De enigen die eraan verdienen zijn de organisatoren en de persbureaus waar de hoofdstad ruim in voorziet. Laten die Amsterdammers met hun arrogantie en houding van superioriteit eerst maar eens proberen de beste van de voetbalcompetitie te worden. By the Way…In mijn stad huist de landskampioen.

Jan Rook

Afbeelding deel van Sigmund uit De Volkskrant

Vorige column: klik hier

Reacties