Eerste Amerikaanse Vinoloog overleden

Wij ontvingen nu pas het trieste bericht dat de Amerikaanse Kimberly Paige vorig jaar op 49-jarige leeftijd in de Verenigde Staten aan kanker is overleden. Kimberly was de eerste Amerikaanse die in 1995 aan de Nederlandse Wijnacademie de titel Vinoloog van de Wijnacademie behaalde. Ze had destijds plannen om de Master of Wine te doen, maar gaf toch de voorkeur aan een wijnstudie aan de Universiteit van Montpellier. We maakten in 1997 een interview met haar.

Achtergrond en interesse

Kimberly woonde in de VS waar ze in 1988 aan de Universiteit van Athens (Georgia) haar toekomstige
2017kimberlyNederlandse echtgenoot Peter Hendricks ontmoette. Als beloning voor het behalen van de titel ‘Bachelor of Science’ ,kreeg ze een reis naar Zuid-Afrika aangeboden. In Stellenbosch werd haar interesse voor wijn gewekt. Daarvoor had ze nog weinig met wijn te maken gehad, omdat de consumptie van alcohol in de staat Georgia onder de 21 niet is toegestaan. Kimberly werd direct door de wijnwereld geboeid. Vooral de multidisciplinaire aspecten van wijnbouw en vinificatie zoals geografie, cultuur en economie spraken haar aan.  In 1990 kwam ze voor het eerst naar Nederland. Haar eerste indrukken: ‘so flat’, ‘zoveel koeien’  en alles ‘zo dichtbij elkaar’.

Cursussen

In Nederland ging ze voor haar eerste wijncursus naar de Volksuniversiteit. Daarna behaalde ze het Wijncertificaat en in 1994 begon ze aan de opleiding op de Wijnacademie in Maarn. Opvallend vond ze de ‘bezorgdheid’ van haar medecursisten. Een Amerikaanse kan toch niet zo’n opleiding in een vreemde taal volgen, was de mening van menig cursist. Ook opvallend was dat iedereen spontaan in het Engels tegen haar begon te praten, terwijl ze juist alle moeite wilde doen om Nederlands te spreken.

De koe bij de hoorns

De vinologenopleiding vond ze een logische stap, maar vooral ook een hele uitdaging. Haar moto: “ Just take the bull by the horns”. Het studietempo was weliswaar hoog (veel uittreksels maken en woorden vertalen) maar haar Amerikaanse studiesysteem bleek goed te werken. Ze vond de proefgroep waarin ze zat heel inspirerend. Het proeftechnische gedeelte van het examen ging haar goed af en het theoretische gedeelte met de vele vragen over Oost-Europa verraste veel kandidaten maar niet Kimberly. Ze werd in 1995 de eerste Amerikaanse die het diploma Vinoloog van de Wijnacademie behaalde.

2017za1Het jaar voor het examen kreeg ze haar eerste baby ‘Astrid’. Opmerkelijk was, dat tijdens het interview de kleine Astrid met moeder in het Engels praatte en tegen de interviewer direct omschakelde naar het Nederlands (3 jaar).

De vrouw in de wijnwereld

Ik voel me dat ik toch een soort voortrekkersrol vervul. Je moet je in dit vak onderscheiden. Tijdens haar regelmatige reizen naar haar familie in Amerika valt op dat in tien jaar tijd er op wijngebied in de VS een enorme stap voorwaarts is gemaakt. Tien jaar geleden (voor het interview in 1997 red.) was wijn nog een exclusief product voor de supermarkten. Nu zie je dat de Amerikaan hogere eisen gaat stellen en wijnspeciaalzaken gaat bezoeken.  Ook de ‘French Paradox’ (Fransen eten vetter, drinken meer rode wijn en hebben toch een laag cholesterolgehalte) draagt aan de toenemende populariteit van wijn in de VS bij. Het ‘snobisme’ is volgens Kimberly in de States sterker dan in Europa. Een Amerikaan beleeft volgens haar de wijn ‘uitbundiger’. Een Amerikaanse wijnliefhebber zoekt naar ‘smaakgehalte’, terwijl de Europeaan meer voor ‘subtiliteit’ gaat.

Parker

Parker is volgens Kimberly niet bevooroordeeld. Europeanen zijn dat vaak wel. De Amerikaanse wijncriticus heeft volgens haar een positieve invloed op het wijngebeuren in Europa gehad. “Hij heeft de Fransen wakker geschud”.2017kimberly3

Wijnvoorkeuren?

Als ik in de VS ben, dan is Opus One mijn favoriete wijn (rode Californische wijn voor 96% gemaakt van Cabernet Sauvignon). Het is een joint venture van Robert Mondavi en Baron Phililipe de Rothschild. Hier in Europa is mijn favoriet een grand cru uit Bordeaux: Château Talbot en v.w.b. de Bourgogne de wijn van Chambolle Musigny. Haar laatste vineuze herinnering: geschonken thuis voor een groep vrienden: een magnum Pichon-Lonqueville 1987.

Leukste wijngebeurtenis?

In mei van dit jaar zat ik aan een diner in Luxemburg met de gouverneur van North Carolina, Jim Martin. 2017kimberly4Hij vroeg mij de wijn voor het gezelschap te selecteren. Deze eer had ik zonder de vinologenopleiding zeker niet gekregen.

Toekomst

In de toekomst wil Kimberly misschien een importeurschap van Californische wijn of een vervolgstudie. De Master of Wine is haar grote wens. Er moet dan wel meer aandacht worden geschonken aan wijnen uit de Nieuw Wereld zoals Chili, Australië en Californië.

Thomas Jefferson

Kimberly verloochent haar Amerikaanse afkomst niet. Een uitspraak van de derde president van Amerika vind ze nog steeds sterk: “No nation is drunken where wine is cheap”.

Kimberly overleed vorig jaar in de VS en laat drie kinderen achter die inmiddels in Nederland wonen.

 

 

Reacties