Spanish Wine Forum (dag 2)

Op de tweede dag van het Spanish Wine Forum stonden de wijnen van Recaredo uit de Penedès op het programma. Ton Mata vertegenwoordigde het bedrijf dat ‘slechts’ 250.000 flessen per jaar produceert. Volgens Mata is de D.O. Penedès waaronder de cava valt een té grote herkomstbenaming om recht te doen aan de hoge kwaliteitseisen die kleinere producenten hanteren.

De ligging bij de zee is voor de cultivatie van de belangrijkste druif de xarel.lo essentieel voor een topcava. Wereldwijd zijn er 9000 ha wijngarden met xarel.lo waarvan 8.500 ha in de Penedès. Meerdere2016spanishwineforumcava cavaproducenten zijn uit de D.O. gestapt, omdat ze de dominantie van de grote op massaproductiegerichte bedrijven beu zijn.

Op de proeverij die volgde werden zowel de stille witte wijnen als de cava’s geproefd. We proefden achtereenvolgens:

 • Aloers 2014 Xarel.Lo stille witte wijn, gastronomisch, fijne structuur.
 • Can Credo 2013 Xarel.Lo. Stille, witte wijn. Verfijnde, frisse neus. 1 maand op hout gelegen.
 • Cap Ficat 2014 Xarel.Lo. Stille, witte wijn met intens aroma en minerale tonen.
 • Estrany 2013 Cava. In de neus tonen van mint. Tussen 2002 en 2008 was het niet mogelijk om en herkomstbenaming Penedès te gebruiken.2016spanishwineforum-xarello
 • Estrany 2002 Cava. Aromatisch en verfijnd in de neus. Een volle, gastronomische smaak. Lange persistentie en medium zuurgraad. Goed bewaarpotentieel.
 • Rascara 2013. 100% Xarel.Lo. Vatmonster. Geen suiker. Druiven voor de oogst twee keer geplukt. Intense neus en mineraliteit. Complex in de smaak.
 • Turo D’En Mota 2003. Fijne structuur. Brut Nature. Zero dosage. Expressie van de terroir. Zal in 2018 op de markt komen. Intens aroma, rijk pallet. Hoge zuurgraad. Excellente wijn.
 • Enoteca Turó D’En Mota 2001. Elegant in de neus. Beetje een zoetje op de achtergrond. Nu te drinken.

Website: http://www.recaredo.com/en/

Rioja López de Heredia

Van deze fameuze riojaproducent waren José Luis Ripa en Maria López de Heredia naar het Spanish Wine Forum gekomen.

In de 150 jaar oude kelders in de beroemde Barrio de L’Estaciòn in Haro heeft de tijd letterlijk stilgestaan. Niets is of wordt veranderd in de vinificatie van de beroemde Viñ Tondonia en andere wijnen van de bodega.2016spanishwineforumheredia2

In een uitgebreide inleiding van Maria López de Heredia waarbij de lange traditie en het familiebedrijf uitgebreid werd beschreven onderstreepte ze de unieke positie in Rioja.

De volgende wijnen werden geproefd:

 • López de Heredia Viña Gravonia 2005 Crianza D.O.Ca. Rioja. Witte wijn. Neus al behoorlijk ontwikkeld. In de smaak mis ik frisheid. Zal het niet lang meer maken.
 • López de Heredia Viña Tondonia 2002 Reserva D.O.Ca. Rioja. Behoorlijk gele kleur. Elegant in de neus, mar nog wat gesloten. Stevige, volle smaak met lengte. Krachtpatser.
 • López de Heredia Viña Tondonia 1970. Gebotteld in 1977. Geel/goudkleurig. Aparte neus van gedroogd fruit. Bijzonder, maar lastig te plaatsen. Wijn ruikt naar een gerecht met truffel. Krachtig, vol,rijk met een brede smaak. Bijna met mes en vork te drinken.
 • López de Heredia Viña Bosconia 2004 Reserva D.O.Ca. Rioja. Rode wijn gemaakt in een assemblage van Tempranillo, Garnacha, Mazuelo en Graciano. Lichte, duidelijk ontwikkelde kleur met een tint bruin. Gerijpte, ontwikkelde neus. De kracht is eraf. Geen verfijning meer in de smaak.
 • López de Heredia Viña Tondonia 2004 Reserva Reserva D.O.Ca. Rioja. Vrij diepe kleur, lichte ontwikkeling. Prachtige neus, elegant en stijlvol. Stevige smaak. Nog heel levendig met mooie balans.
 • López de Heredia Viña Tondonia 1981 Gran Reserva D.O.Ca. Rioja. Lichte kleur. Duidelijk een tint bruin. Mooie neus. Komt jonger over dan de vorige wijn. Stevige, krachtige smaak. Kan nog jaren mee. Een wijn die met een stevig gerecht moet worden gecombineerd.

Website: http://www.lopezdeheredia.com/

Ėquipos Navazos Sherry

Het Spanish Wine Forum werd afgesloten met een presentatie door Eduardo Ojeda, medeoprichter en – eigenaar van dit bijzondere bedrijf. Ėquipos Navazos staat bekend om zijn bijzondere en in volume uiterste beperkte bottelingen van mooie, individuele vaten met sherry.

Zijn inleiding ging over het gebied in het zuiden van Spanje en de driehoek waarbinnen de sherrydruiven worden gecultiveerd. De regen valt er tussen oktober en april en bedraagt niet meer dan 60 mm per jaar. Het aantal zondagen is met 300 zeer hoog te noemen. De witte bodem bevat veel kalk en calciumcarbonaat. Daardoor kan de ondergrond de regen vasthouden als een spons en die in zeer warme dagen weer aan de wijnstok afgeven.  De belangrijkst druivenvariëteiten zijn: palomino fino, pedro ximénez en moscatel.2016spanishwineforumsherry

Proeverij

 • Equipos Navazos La Bota de florpower No. 57 met het jaartal 2012. Een witte wijn met de zuivere expressie van de palomino. Volle, vettige smaak. Deze witte, stille wijn is niet aangesterkt. Mooie start van de proeverij.
 • Equipos Navazos La Bota de Manzanilla Passada No. 59. O.Jérez. Lichte amontillado kleur, haast wat roséachtig. Krachtige, ziltige expressie van San Lucar. In de smaak intens, zuiver en krachtig.
 • Equipos Navazos La Bota de Palo Cortado No. 52 ‘Sanlúcar’ D.O. Jérez. Geen flor, oxidatieve stijl. Geelgouden kleur. Mooie neus met notenaroma’s. Filmende, vettige smaak.
 • Equipos Navazos la Bota de Palo Cortado ‘Viejisimo’ No. 51 D.O. Jérez. Gemaakt van druiven van 50 jaar oude stokken. Lichte amontillado kleur. Heerlijke, rijke en complexe neus. Filmend in de smaak met lengte. Heftig glas dat gastronomisch goed kan worden ingezet.
 • Colet –Navazos Extra-Brut 2010 D.O.Penedès Xarel.Lo-Palomino. Behoorlijk gele kleur. Elegante, lichte neus. In de smaak vol en aromatisch. Mooie balans.
 • Equipos Navazos La Bota de Fino No. 45. D.O. Montilla-Moriles. Palomino. Rijke en complexe neus. Volle, dikke smaak. Beschaafde neus en heftig in de smaak.Spanish Wine Forum
 • Equipos Navazos Casa del Inca 2013 D.O. Montilla-Moriles PX. Mooie neus van gedroogd fruit, krenten en rozijnen. Daarbij een verrassing van Zarzo: een bekertje met koffiecrème en cacao.

Tot slot

Het eerste Spanish Wine Forum is een ‘megaklus’ voor Frank Smulders MW geworden. Ga er maar aan staan: 2 volle dagen, 40-50 deelnemers waaronder op zondag zelfs Jan van Lissum die voor dergelijke bijeenkomsten normaal niet zo snel uit Amsterdam komt. Dan nog de optredens van zes speciaal uit Spanje overgekomen wijnmakers/producenten. Op de proeverijen maar liefst 54 wijnen uit 5 wijngebieden en een ‘general winetasting’  Garnacha met 13 wijnen. Het diner van sterrenrestaurant Zarzo was van hoog niveau en de geserveerde wijnen zorgden voor een heerlijke avond.  Chapeau voor organisator Frank! We kijken uit naar de tweede editie van dit bijzondere evenement.

Website: www.franksmulders.nl

Vorige publicaties van Spanish Wine Forum:

Frank Smulders MW introductie en presentatie Tierra Alta: klik hier

Sierra de Gredos: klik hier 

Diner ter gelegenheid Spanish Wine Forum: klik hier

Proverij Garnacha uit verschillende Spaanse gebieden: klik hier

Reacties