Sommelier als wijnmaker (deel 2)

Herhaling van de serie die Lotte Wolf voor Wijnplein maakte in 2009

De Nederlandse wijn – en gastronomie wereld was verbijsterd en geschokt toen bekend werd dat de 32-jarige bekende sommelier Lotte Wolf plotseling was overleden. In 2009 berichtte Lotte voor Wijnplein vanuit Down Under en Nieuw-Zeeland over haar ervaring als wijnmaker. In de komende dagen publiceren we zeven verslagen van haar. Haar passie voor wijn zal altijd aan haar naam verbonden blijven.

Door Lotte Wolf

Om maar met de deur in huis te vallen… 2009 word een heel moeilijk wijnjaar in Australië en vooral McLaren Vale.

Hitte golf

Dit komt doordat er vorig jaar een hittegolf van 10 dagen is geweest en daardoor is de grond erg droog. Dit jaar is er ook een hittegolf geweest, minder lang maar warmer dan vorig jaar. Vooral de oude wijnstokken hebben het moeilijk ze groeien wel hele mooie bladeren maar alle druiven zijn uitgedroogd en verbrand.

Men gaat ervan uit dat de opbrengst 50 -70 procent minder gaat zijn als vorig jaar, een ongelofelijk verschil. Over het algemeen maken de wijnmakers zich daar niet zoveel zorgen over. Dit komt,omdat het al erg slecht gaat met de wijnverkoop wereldwijd en omdat ze in 2008 wel veel wijn hebben kunnen maken. Er ligt dus nog genoeg wijn in de kelders.

2018mclarenvale2

Terroir

Het gebied McLaren Vale ligt ongeveer een half uur rijden ten zuiden van Adelaide aan de kust.

De koude zeewind en de wind van het noordelijk gelegen gebied de Adelaide Hills hebben een grote invloed. Deze zeer koele winden zorgen ervoor dat de druiven niet te snel rijpen. De wijngaarden worden zo aangeplant dat de wind er doorheen waait in plaats van er tegen aan. Hierdoor vangen alle druiven in de wijngaard dezelfde hoeveelheid van de wind.

Ook is er een groot verschil in hoogte het hoogste punt is 300 meter en ligt noordelijk, maar er is ook een McLaren Flat wat meer landinwaarts ligt en geheel plat is. De hoger gelegen gebieden vangen meer van de koele wind en hebben dus minder kans op verbranding van de zon. In McLaren Flat ligt vooral zand bodem en hier zijn ook veel van de oude wijnstokken aangeplant.

Het zijn dus deze oude wijnstokken die in de gebieden zonder wind liggen die allemaal verbrand zijn…

Samuels Gorge

Het wijnbedrijf waar ik nu werk heet Samuels Gorge. Het is een klein wijnbedrijf gelegen in het noorden van McLaren Vale tegen de grens van het Onkaparinga River National park aan. Dit is een van de hoogste plekken van McLaren Vale daardoor vangt het veel van de koele winden en heeft ook een geweldig uitzicht. De wijnmaker is Justin McNamee (foto), hij heeft in Adelaide gestudeerd en over de hele wereld stages gelopen onder andere Château Giscours. De buren van Samuels Gorge zijn d’Arenberg en Chapel Hill Winery, beide maken ook witte wijn maar veel daarvan komt uit de Adelaide Hills.

2018mclarenvale1

Hier in McLaren Vale komt iedereen even een keer per dag opzoeken en kijken hoe het gaat. Dat betekend even buurten en elkaar ‘ferments’ proeven, dat zijn de druivensappen.

Samuels Gorge maakt drie wijnen Shiraz, Grenache en Tempranillo. Zelf bezitten ze ongeveer 20ha maar ze kopen, zoals elke wijnboer in McLaren Vale, regelmatig ook druiven in. De wijnstokken zijn 15 tot 100 jaar oud. Alle wijnen worden verkocht voor 35 dollar, dat is ongeveer 19 euro. De site is www.gorge.com.au2009Lotte_1aaa

Door de hitte moeten alle druiven eerder geoogst worden, sommige rassen zelfs 4 weken eerder zoals de Shiraz.

Ik ben dus precies op tijd…

G’Day Lotte Wolf

Lees deel 1: klik hier

Website: https://www.gorge.com.au/

Website McLaren Vale: klik hier

 

Reacties