Sommelier als wijnmaker

Herhaling van de serie die Lotte Wolf voor Wijnplein maakte

De Nederlandse wijn – en gastronomie wereld was verbijsterd en geschokt toen bekend werd dat de 32-jarige bekende sommelier Lotte Wolf plotseling was overleden. In 2009 berichtte Lotte voor Wijnplein vanuit Down Under en Nieuw-Zeeland over haar ervaring als wijnmaker. In de komende dagen publiceren we zeven verslagen van haar. Haar passie voor wijn zal altijd aan haar naam verbonden blijven.

Introductie

Door Lotte Wolf2009lotte7_1ab

Vijf jaar geleden, toen ik als 18-jarige alleen door Nieuw- Zeeland backpacte, kwam ik te werken in Marlborough. Onwetend dat dit hét wijngebied was van Nieuw- Zeeland. Ik werkte daar in een hotel en kwam al snel in aanraking met de befaamde Sauvignon Blanc’s en het ongeneesbare wijnvirus. 

Teruggekomen in Nederland ben ik gaan werken bij Restaurant Fifteen hier heb ik Matt Skinner ontmoet (sommelier van Fifteen London). De Australiër heeft mij laten inzien, dat niet alles stoffig is aan de wijnwereld en ik ben meteen de Wijnacademie gaan volgen. Ik ben als een van de jongste vinologen afgestudeerd. In restaurant Seinpost en Restaurant Calla’s in Den Haag heb ik als

assistent sommelier gewerkt. En ik werk nu als sommelier bij Restaurant ’t Zilte in Mol België onder de – volgens de Gault Millau België – beste chefkok 2009, Viki Geunens.

Afgelopen september heb ik het genoegen gehad om een geweldige oogst mee te mogen maken in de2009Lotte_1aaa Douro-vallei (Portugal) bij Quinta Do Vale De Maria, een geweldige quinta met de aardigste mensen.

Deze ervaring heeft mij zoveel geleerd en ik krijg nu de kans om 2 maanden naar Australië te gaan en daar als assistent- assistent wijnmaakster te mogen werken. Ik sta, net als in Portugal, dan gelijk aan de studenten van de oenologie-opleiding. Ik ga werken bij Rockford (Barossa), Diggers Creek (Barossa) en Samuel’s Gorge (McLaren Vale).

Mijn gehele expeditie van het wijn maken in Australië ga ik hier op Wijnplein neerzetten, alle wijnmaakprocessen en ervaringen in Australië, met hopelijk niet teveel slangen en spinnen…

G’ Day Lotte Wolf

Website: www.lottewolf.nl

 

Reacties