Herhaling van de serie die Lotte Wolf voor Wijnplein maakte
De Nederlandse wijn – en gastronomie wereld was verbijsterd en geschokt toen bekend werd dat de 32-jarige bekende sommelier Lotte Wolf plotseling was overleden. In 2009 berichtte Lotte voor Wijnplein vanuit Down Under en Nieuw-Zeeland over haar ervaring als wijnmaker. In de komende dagen publiceren we zeven verslagen van haar. Haar passie voor wijn zal altijd aan haar naam verbonden blijven.
Universiteit & Barossa Valley (deel 5)
Door Lotte Wolf
Ik heb als Nederlandse sommelier in Australië een geweldige ervaring opgedaan. Meer dan ìk ooit zou kunnen beschrijven. Het is boeiend om het gehele proces van wijnmaken van dichtbij mee te maken. Alles komt zo anders over dan de beschrijving in de boeken. Je moet het echt gezien hebben om het gehele vinificatieproces goed te begrijpen. Wijnmaken is heel erg hard werken. Iedereen is altijd vrolijk en goed gezind. Ik heb erg veel lol gehad tijdens het wijnmaken.
Universiteit
Veel wijnmakers die ik ontmoette, hebben niet eens een diploma in oenologie. Heel veel wordt geleerd door van jongs af aan mee te werken. De Universiteit van Australië (zie foto praktijkruimte boven) waar een faculteit is voor oenologie bevindt zich in Adelaide Het is één van de beste universiteiten voor wijnmakers in de wereld. De opleiding duurt vier jaar. Gedurende de eerste twee jaar ligt het accent vooral op scheikunde. Het is een zware opleiding.
Vrouwen als wijnmakers
Over het algemeen zijn er minder vrouwelijke wijnmakers. De belangrijkste reden hiervoor is, dat er veel fysiek zwaar werk gedaan moet worden. Gelukkig beschikt men tegenwoordig over steeds betere apparatuur.
Mijn favoriet
Ik heb erg veel goede wijn gedronken. Een van mijn favorieten is de Shiraz uit de Eden Valley. Het is een vallei in de Barossa. De ene helft van de Barossa is de Barossa Valley en de andere is Eden Valley. Eden Valley hoogste punt is 500 meter en is daardoor veel hoger gelegen dan de Barossa Valley. Het klimaat is koeler. De wijnen bezitten daardoor een bepaalde frisheid. Men produceert er voornamelijk Riesling en Shiraz.
Tot slot
Iedereen in de Barossa werkt erg hard; men maakt lange dagen. Wat mij het meeste opviel is, dat iedereen gefocust is op het maken van een geweldige wijn. In Australië kan niemand met een boutique winery (een kleine wijnmakerij) rijk worden. Als ze veel winst maken, dan kopen ze mooiere en betere apparatuur om de wijn nog beter te maken. Het aantal uren dat men aan het wijnmaken besteed is enorm. Het is dag en nacht werken en een lifestyle!
Het maken van wijn is een zaak van LIEFDE voor het product!
G’Day Lotte Wolf
Vorige editie: klik hier
Website Barossa Valley Wines: klik hier