Lotte Wolf in Barossa Valley, Australië (herhaling deel 6)

Herhaling van de serie die Lotte Wolf voor Wijnplein maakte

De Nederlandse wijn – en gastronomie wereld was verbijsterd en geschokt toen bekend werd dat de 32-jarige bekende sommelier Lotte Wolf plotseling was overleden. In 2009 berichtte Lotte voor Wijnplein vanuit Down Under en Nieuw-Zeeland over haar ervaring als wijnmaker. In de komende dagen publiceren we zeven verslagen van haar. Haar passie voor wijn zal altijd aan haar naam verbonden blijven.

2018rockford1

 

Het begin

Toen Robert O’Callaghan Rockford Wines oprichtte, had hij weinig geld. Hij kocht een oude schuur en woonde in het huisje ernaast. Alles moest worden opgeknapt. Er stond helemaal niets aan vinificatie-apparatuur. Met beperkte middelen kocht hij oude, houten en versleten spullen. Hij knapte ze zelf op. Na jaren hard werken, heeft hij nu een van de beste en mooiste wijngaarden van de wereld. Hij is nu een van de cultwijnmakers van Australië. Zijn wijngaard bevindt zich op een prachtige locatie in Kanford Road, Barossa Valley.2009lotte6_3ab

Vinificatie

Bij Rockford is veel van de apparatuur van hout en staat alles in volgorde waarin de vinificatie plaats vindt. Wanneer de trucks met druiven arriveren, worden de druiven met de hand in de ontsteler geschept. Dit apparaat kocht Robert O’Callaghan op een veiling. Hij repareerde hem en nu is het de oudst werkende ontsteler van de wereld.

Tegenwoordig zijn deze apparaten van roestvrij staal. Deze is echter van hout en werkt op een aandrijfveer. Deze aandrijfveer ziet eruit als een oude stoomtrein. Een grote lus wordt aangedreven door een machine van wel 100 jaar oud die de lus laat draaien. De lus is verbonden met een lus aan de ‘destemmer’.

Nadat de druiven zijn ontsteelt, wordt er alleen zwavel toegevoegd. In de meeste wijnbedrijven gebruikt men ook enzymen, echter niet bij Rockford. Zonder de zwavel zou de wijn oxideren. Rockford gebruikt zo min mogelijk zwavel. Voor de rest wordt er helemaal niets aan de wijn toegevoegd.

Basket Press

De druiven gaan daarna in een grote leistenen tank. Deze tank is ‘gewaxt’. Ieder jaar vervangt men deze waxlaag. Als de druiven vergist zijn, gaan ze door de ‘basket press’.

Rockford heeft hiermee een reputatie opgebouwd. Rockford was de eerste die met deze pers in Australië ging werken.2009lotte7_1aa

Ze gebruiken nog steeds de oude proefmodellen van deze pers. Hij is gemaakt van houten staven in de vorm van een mand. Er bovenop, komt een groot gewicht. De druiven gaan in de pers en het gewicht wordt geleidelijk naar beneden gedrukt. Hierdoor worden de druiven heel langzaam geperst en stroomt het sap eruit. Deze most vangt men op in een ondergrondse inoxtank. De most blijft daar een paar dagen. Vervolgens wordt de most sap in houten vaten (fusten) en vindt de vergisting plaats. De wijn blijft daarna 2 jaar op hout om te rijpen.

Wijngaard

Rockford heeft druiven uit eigen wijngaard maar koopt ook van andere druiventelers. Alle druiven die binnenkomen worden apart ontsteeld en vergist. Alle ‘blocks’ in de wijngaard hebben dus een eigen tank waarin ze vergisten. Rockford maakt uitsluitend ‘Single Vineyard’ wijn. Als alle wijn 2 jaar op vat gelegen heeft, worden de wijnen geassembleerd. De wijngaarden die het fruit aan Rockford verkopen, worden het gehele jaar door de wijnmaker Ben Radford gecontroleerd. Tijdens de oogst, rijdt Ben Radford iedere ochtend naar de leveranciers van de druiven om te kijken welke druiven de fenolische rijpheid hebben bereikt en gereed zijn rijp om te worden geplukt. Alle druiven worden met de hand geplukt.

2018mclarenvale2

Rockford werkt volgens de klassieke methode: alles wordt er met de hand gedaan. Geheel ecologisch en biologisch. Ik vind de wijnen geweldig.

Stone Wall lunch

Iedere werkdag serveert men een lunch bij Rockford. Men heeft plaats voor 16 mensen; de wachtlijst is echter zes maanden. De groenten komen uit eigen tuin vis en vlees zijn ecologisch en afkomstig uit 2018wolf1Australië. De lunch bestaat uit vijf gangen. Bij iedere gang schenkt men een oude Rockford-wijn Normaal zit het dus helemaal vol. Ik had geluk, er viel iemand uit en ik mocht meelunchen. Het was een van de beste lunches. Het eten was zo natuurlijk van smaak! Alle ingrediënten zijn vers uit de tuin gehaald. Super lekker. Men schonk o.a. een Basket Press Shiraz 1991 en een ‘Sparkling’ Shiraz 1994. Voortreffelijk! Als je naar Barossa Valley gaat, dan is Rockford een aanrader! (Wel reserveren dus)

G’Day Lotte Wolf

Vorige deel 5: klik hier 

Website Barossa Valley: klik hier 

Website Rockford: klik hier 

Reacties