De Spaanse topkok Ferran Adrià werkt sinds de sluiting van zijn legendarische restaurant El Bulli aan een database. Die moet alle informatie over elk gerecht en elke techniek uit de hele wereld bevatten.
Als moderne monniken zit een dertigtal onderzoekers gekluisterd aan hun computerschermen. Ze werken in stilte. De locatie: een voormalige parkeergarage in een onopvallend deel van Barcelona met het opschrift BullipedialLab. Hun opdracht: het vormgeven van een volgende revolutionaire stap in ’s werelds gastronomie. De werkers zitten tussen provisorische wandjes met notities, computerschema’s, tekeningen, ordners, diagrammen, opsommingen en op papier gekrabbelde losse gedachten. Aan waslijntjes hangen tijdschriftcovers met foto’s van het brein achter dit project: Ferran Adrià. De Catalaanse topkok die meerdere malen werd verkozen tot ’ s werelds beste in zijn vak drentelt rusteloos tussen zijn discipelen. Hij gunt zijn gehoor noch zijn vertaler een seconde rust. Revoluties dulden nu eenmaal geen uitstel. Waaruit die revolutie bestaat? ‘ Kennis’, zegt de meester beslist. ‘Alleen door kennis kun je vernieuwend zijn. Kennis geeft vrijheid’.
De Volkskrant van zaterdag 6 februari 2016