Hill of Grace: de naam van unieke wijngaard en een eminente wijn

Door Jan Rook in Barossa Valley

Wijnplein was op bezoek bij Henschke in de 2009australia_hilllofgrace6abbAustralische Eden Valley. Dit gereputeerde familiebedrijf bezit een unieke wijngaard: de Hill of Grace. Het oudste gedeelte is in 1860 (!) aangeplant met pre-phylloxera materiaal uit Europa. De wijn die we proefden aan het einde van een boeiende proeverij was de Hill of Grace 2005. Cellar Door- prijs 510 (Aussie) dollar (288 euro) Slechts 1 fles per bezoeker…

Vanuit het plaatsje Tanunda in de Barossa Valley is het een half uur rijden naar Keyneton in de Eden Valley. Onderweg ontvouwt zich een glooiend landschap. Het wijnbedrijf Henschke ligt in de ‘Middle of Nowhere’. We worden ontvangen door Stephen en Prue Henschke. Steven is de vijfde-generatie wijnmakers van de familie Henschke.

2009australia_hillofgrace4abbHoe het begon

Johan Christian Henschke werd op 24 december 1803 in Silezië geboren. Hij besloot vanwege het ontbreken van de vrijheid van geloof (hij was Lutheraan) in 1841 met vrouw en kinderen naar Australië te emigreren. Voordat de familie zich aan boord van het stoomschip Skjold in Hamburg begaf, overleed de negen maanden oude Johanne Luise. Tijdens de 98 dagen durende zeereis overleed zijn vrouw Appolonia en de zes jaar oude zoon Johann Friedrich. Ze kregen een zeemansgraf. De broer van Johan Christian maakte met zijn familie ook de reis naar Australië. Johan Christian arriveerde met de overgebleven 2 kinderen in Australië. Hij hertrouwde. In 1860 plantte hij met behulp van zijn zoon een wijngaard. De eerste oogst was in 1968. Zijn zoon uit het tweede huwelijk, Paul Gotthard nam de wijngaard van zijn vader over.

In 1891 kocht de zoon een stuk land bij de Gnadenberg kerk. Het zou later de Hill of Grace worden.

2009australia_hillofgrace3abbVernieuwing

In 1924 werd Cyril Alfred Henschke geboren. Hij was de enige van de 11 kinderen die wijnmaker wilde worden. Toen hij het wijnbedrijf overnam, besloot hij zich te richten op de productie van niet-aangesterkte kwaliteitswijn. Het was een gewaagde stap in die tijd, omdat de klanten van Henschke de aangesterkte wijnen gewend waren. Hij werd de eerste wijnmaker die een droge witte Frontignan maakte. Hij experimenteerde met Riesling en Semillon. Midden jaren vijftig werd hij erkend als de leidende pioniers van de productie van niet aangesterkte wijnen. De kwaliteit van het fruit van de Eden Valley bleek beter dan dat van de Barossa Valley. De productie van de ‘Single Vineyard-wijnen’ Hill of Grace en Mount Edelstone was een mijlpaal in de geschiedenis van Henschke.

In 1947 trouwde hij met Doris Elvira Klemm. Ze kregen drie kinderen: Paul (nu microbioloog) Stephen (nu de wijnmaker) en Christine (studeerde rechten). Stephen studeerde aan de universiteit van Adelaide en behaalde een graad in wijnmaken in 1973. Hij deed ervaring op in de Hunter Valley en werkte 2 jaar in het wijntechnisch instituut van Geisenheim in Duitsland. Ook zijn vrouw Prue werkte voor dit beroemde onderzoeksinstituut.

2009australia_hillofgrace2abbEden Valley

De Eden Valley waar de wijngaarden en het wijnbedrijf van Henschke zijn gevestigd, is onderdeel van de Barossa Ranges en kijkt uit op de Barossa Valley.

De Engelsman Joseph Gilbert plantte in 1847 er de eerste wijnstokken. In 1853 werd een tweede wijngaard aangeplant in Evandale dat later Keyneton zou worden.

De Barossa Ranges liggen in het zuidelijk gedeelte van de Mount Lofty Ranges die van noord naar zuid loopt. De Eden Valley ligt op 4-500 meter boven de zeespiegel en is duidelijk hoger gelegen dan de Barossa Valley (2-300 meter). De hogere ligging zorgt ervoor dat de druiven 2 weken later dan in de Barossa Valley worden geoogst. De temperatuur in de Eden Valley is duidelijk lager dan in de Barossa Valley. De gemiddelde regenval bedraagt in de Eden Valley 700 mm. De bodem bestaat uit zand en leem en klei met leem. De ondergrond is rotsachtig met leisteen.

2009australia_hilllofgrace6abbParrot Hill

In 1855 vestigde de pioniers zich in het dorp Parrot Hill. In 1860 bouwde men de Gnadenberg-kerk. Genoemd naar een plaats in Silezië. In 1887 werd het dorp verlaten en nu staat er alleen nog de kerk met er recht tegenover de wijngaard van Grace of Hill.

Hill of Grace

Henschke bezit 83 ha wijngaarden in verschillende delen van de Eden Valley. Op 4 km van het wijnbedrijf tegenover de Gnadenberg-kerk ligt de wijngaard Hill of Grace. Het is 9 ha groot. De wijngaard ligt op 400 meter boven de zeespiegel. De regenval op deze plaats bedraagt 520 mm per jaar. Op de plaats waar in de 19e eeuw een dorp was, staat nu een wijngaard met voornamelijk shiraz. Het oudste gedeelte van de wijngaard heet ‘The Grandfathers’ en is in 1860 aangeplant. Het zijn niet-geënte wijnstokken van pre-phylloxera materiaal dat in Europa is gekocht. De andere delen van de wijngaard zijn aangeplant in 1910 en 1965 (respectievelijk Post Office Block One and Two), 1951 (The House Block), 1952 (The Church Block) 1956 (The Windmill Block) en in 1989 als jongste de Post Office Block Young). Het fruit van de verschillende delen van Hill of Grace wordt apart gevinifieerd.

2009australia_hillofgrace1abbDe wijn

In 1958 is de Single Vineyard-wijn Hill of Grace geïntroduceerd.

Men gebruikt nog steeds open betonnen kuipen voor de vergisting. Vijf jaar na de oogst wordt de wijn ‘vrij gegeven’.

De Hill of Grace 2005 is in april geintroduceerd. De wijn gaat 18 maanden op nieuw hout.

De kleur is jeugdig en diep. Complexiteit en finesse in de neus. Volle, fluwelige aanzet. Brede , complexe smaak. Krachtige en opmerkelijke verfijnde textuur. Mooie, rijpe tannines. Verfijnde balans en lange afdronk. Het hout is opmerkelijk mooi versmolten met de wijn. Een absolute wereldtopper. Wat een finesse!

Website: www.henschke.com.au

Importeur: Wijnimport J. Bart

Reacties