Beyond Hill of Grace

Door Jan Rook2009australia_hillofgrace4abb

Op 7 mei jl. Bezocht Wijnplein Henschke in de Australische Eden Valley. Uiteraard hebben we bericht over het bezoeken van de 150 jaar oude wijngaard en het proeven van de wereldtopper Hill of Grace 2005. Klik hier. Op de proeverij stonden echter nog meer wijnen.

Proeverij

  1. Tilly’s Vineyard 2007. Een witte blend gemaakt van semillon, sauvignon blanc en chardonnay uit Adelaide Hills en Barossa. De wijn gaat acht maanden op Frans hout. Aromatisch in de neus, zachte, volle smaak.
  2. Julius 2008 Eden Valley Riesling. Mooie complexe neus. Filmende, brede smaak. Frisheid en complexiteit. Topper!
  3. Henry’s Seven 2007. Een rode blend 60% Shiraz, 15% Grenache, 11% Viognier en 9% Mourvèdre.(15 vol. % alc). Krachtige fruitneus. Elegantie en complexiteit. Brede, beklijvende smaak. Mooie gastronomische wijn.
  4. Keyneton Estate Euphonium 2006 Barossa. Rode blend van Shiraz (56%), Cabernet Sauvignon (27%), Cabernet Franc 8% en Merlot (9%). 18 maanden op Frans barrique. Vrij diepe kleur. Nog opmerkelijk fruitig voor 2006. Aromatisch en complex in de neus. Goede, geconcentreerde smaak met mooie ronde tannines. Lengte en een lange afdronk. Mooie balans. Kan nog jaren mee.
  5. Mount Edelstone 2006 Shiraz ( op 2 april jl. vrijgegeven). Het is een single vineyard-wijn die gemaakt is van het fruit afkomstig van 97 jaar oude stokken (geplant in 1912). De wijn gaat 18 maanden op Frans – en Amerikaans hout. De kleur is niet erg diep. In de neus kracht en complexiteit. Mooie kersenaroma’s. Volle aanzet, brede smaak. Mooie balans. Topper van de Eden Valley.

Eerder gepubliceerd:

Hill of Grace 2005 is in april geïntroduceerd. De wijn gaat 18 maanden op nieuw hout.

De kleur is jeugdig en diep. Complexiteit en finesse in de neus. Volle, fluwelige aanzet. Brede , complexe smaak. Krachtige en opmerkelijke verfijnde textuur. Mooie, rijpe tannines. Verfijnde balans en lange afdronk. Het hout is opmerkelijk mooi versmolten met de wijn. Een absolute wereldtopper. Wat een finesse!

Conclusie

Wie Barossa bezoekt kan zeker niet om de topper Henschke heen. Een bezoek aan de wijngaard Hill of Grace is een attractie. Iedere bezoeker moet zijn schoenen desinfecteren voor het bezoek aan deze bijzonder oude wijngaard uit de Pre Phylloxera-tijd. De wijnen overtuigen en excelleren. Shiraz en Riesling zijn de toppers , maar de rode blend is ook fraai.

Reacties