Column: “What’s in a name?”

Het RTL-programma ‘Helemaal het Einde’ loopt – zeker als het gaat om het optreden van de ‘Posjes’- op zijn laatste benen. De Nederlandse familie die resideert in een appartement in de Chileense hoofdstad Santiago ontving een zakenrelatie die de importeur van hun Pos-Collection is.

De betreffende man en vrouw zijn de vertegenwoordigers van Wijnvoordeel wiens naam men angstvallig in het programma geheim probeert te houden. Over zaken werd niet gesproken door de twee Nederlandse bezoekers die op mij meer de indruk van administratief medewerkers maakten.

De enige opmerking die uit de mond van de ‘administratief’ medewerker van Wijnvoordeel kon worden opgetekend was het compliment aan de Posjes dat ze volgens hem in korte tijd een ‘Wijnimperium’ hadden opgebouwd. What’s in a name??

Een ander voorbeeld van taalvervalsing is te lezen in de pagina grote advertentie van Wijnvoordeel waarin men een wijn uit Bordeaux aanbiedt die gemaakt is door iemand die voor Mouton-Rothschild heeft gewerkt… Daarbij de naam goed vet in opmerkelijke kleur en ook het plaatsje Pauillac in de Médoc waar de herkomstbenaming van de ‘echte’ Mouton-Rothschild recht op heeft. De aangeboden wijn heeft die uiteraard niet. Juridisch gezien zou je kunnen stellen, dat men op deze manier op onrechtmatige wijze ‘meelift’ op de reputatie van een wijn van wereldniveau.  What’s in a name?

Het zou zo maar kunnen, dat de titel van het programma binnenkort wordt waargemaakt en dat het van de beeldbuis verdwijnt. Wat moeten de Posjes dan nog in een wereldstad met 8 miljoen inwoners nog doen als de importeur de touwtjes in handen heeft, de familie geen Spaans spreekt en geen idee van wijn heeft?

Terug naar Nederland ligt het voor de hand dat men met een ‘roadtour’ de Pos-Collection kan promoten. Misschien hebben ze dan ook tijd om een basiscursus wijn te volgen.

Vorige column: klik hier

Jan Rook

Reacties