Wijnplein on Tour (2)

De autorit naar Portugal gaat via de Dordogne, Bergerac, de Côtes de Gascogne, de zuid-Franse kust naar het Spaanse Bilbao.

Frankrijk wordt momenteel geteisterd door stakingen. Belangrijke vervoerders zoals Air France en de SNCF (TGV), de snelle trein, laten de gekwelde passagiers op onverwachte dagen in de kou staan. En koud is het. Voor mei liggen de temperaturen momenteel onder de 15 graden Celsius. Daar komen de regenbuien dan nog bij. Wie regelmatig de Vinexpo in Bordeaux bezoekt, weet dat een maand later de Franse mussen – vanwege de warmte – van het dak kunnen vallen. Daar ziet het nu (3 mei) nog niet naar uit.

De Franse economie wordt onder president Macron misschien opgeschud. Tussen de middag gaat hier nog steeds vanwege de lunch de economie ‘op slot’. Aan de kassa van de supermarkt staat vaak een lange rij en men neemt alle tijd om de klant zijn supermarktcheque te laten invullen. De supermarktklanten in de rij geven geen kik. Als er meer dan drie klanten voor de kassa in Nederland staan, weet men niet hoe snel een nieuwe kassa moet worden geopend. Hier is het niet nodig. De klant 2018monbazillac1wacht wel… Als wij tien minuten voor sluitingstijd bij een bungalowpark aankomen, merkt een chagrijnige receptioniste op dat om zes uur de receptie dicht gaat. Dat zij op tijd naar huis wil, is kennelijk belangrijker dan een klant van dienst te zijn.

In de Bergerac konden we ongestoord met onze drone het kasteel van Monbazilllac filmen. Ook de opname vanuit de lucht van Château Monastier Latour (uiteraard op gepaste afstand) vond zonder problemen plaats.2018wijnpleinontour2

In de Franse krant SudOuest staat in de editie van 3 mei op zes pagina’s de opkomst, het gewelddadige optreden en de ‘capitulatie’ van de ETA die decennia lang Baskenland terroriseerde en een spoor van 800 doden heeft achtergelaten.

De volgende aflevering zal vanuit het Spaanse Bilbao worden gepubliceerd.

Vorige editie Wijnplein on Tour: klik hier.

Reacties