Monbazillac de zoete parel van de Bergerac

Bergerac staat vooral bekend om zijn rode wijnen, maar de zoete witte wijnen hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Romeinen.

AOC Monbazilllac

De herkomstbenaming Monbazillac werd officieel pas in 1936 gevestigd. Het productie gebied van de liquoreuze wijnen bevindt zich ten zuiden van de plaats Bergerac en strekt zich uit over 3600 ha met vijf communes: Pomport , Rouffignac, Colombier, Saint Laurent des Vignes en Monbazillac. De toegestane druivenvariëteiten zijn: sémillon, sauvignon blanc en muscadelle.

2018monbazillac1

Geschiedenis

Hoewel al in de Romeinse tijd het gebied voor de productie van wijn werd gebruikt, is in de middeleeuwen de wijnbouw in de vallei van de Dordogne pas goed op gang gekomen. Het verhaal gaat, dat monniken van de abdij van Saint-Martin geen tijd hadden om de druiven binnen te halen, waardoor de Botrytis Cinerea zich op de schil van de druiven kon vestigen en de druif veel vocht verloor, waardoor een geconcentreerd hoog suikergehalte het gevolg was en een zoete witte wijn kon worden gevinifieerd. De reputatie van de zoete Monbazillac drong door tot het Vaticaan waar de paus iemand uit Bergerac ontving die door de paus begroet werd, als gast die niet uit Bergerac, maar bij het gereputeerde Monbazillac  kwam.

Terroir

De wijngaarden van Monbazillac hebben een expositie naar de Dordogne en bezitten een bijzonder microklimaat. Klimatologisch is de herfst in dit gebied belangrijk. De mist in de ochtend die ontstaat vanwege de rivier zorgt voor een vochtigheid in combinatie met de rijpheid door de warmte in de middag. De suikers in de druiven lopen snel op en de edele rotting kan zijn intrede doen.

Website:  Klik hier 

Website kasteel van Monbazillac: klik hier 

Reacties