Wijnimport J.Bart op WP 2016

Door Jan Rook

Een van de meest bezochte stands op Wine Professional was die van Wijnimport J.Bart. Deze gereputeerde importeur tekent -voor wat wij noemen – de meest gastronomische wijnproeverijen van Nederland. Op de eerste dag van de beurs was er vanwege de grote belangstelling geen doorkomen aan. In de middag was er een proeverij met het fameuze Australische wijnhuis Henschke, eigenaar van een van de oudste wijngaarden van Australië: Hill of Grace. Proeflijst: klik hier.

Wij bezochten dit bedrijf en maakten een verslag met video. Klik hier.

Op de proeflijst van Bart stonden 28 wijnen. We proefden de wijn van een nieuwe leverancier uit Zuid-Afrika. Henk Bart reisde naar Orange River in Zuid-Afrika om daar de witte wijn gemaakt van de druif
2016wp5colombard te selecteren. Deze wijn, Orange River Star Tree 2015 heeft een kruidige toets en een zachte smaak. Een heerlijke terraswijn voor zomerse dagen met een ongelooflijk laag prijskaartje van net boven de 3 euro (ex BTW).

Verder proefden we nog de Grüner Veltliner 2014 van Weinwurm. Kenmerkende eigenschappen van GV met een zeer scherpe prijs.

Uit het Italiaanse Campania de Falanghina Sannio ‘Svelato’ 2014. Elegant en uitnodigend in de neus en een filmende smaak. Gastronomische wijn met persoonlijkheid.

Uit Libanon de 2014 Lxsir ‘Altitudes’ Blanc. Een blend van Muscat, Viognier, Sauvignon Blanc en Semillon. Normaal ben ik geen supporter van het blenden van witte wijnen (m.u.v. champagne natuurlijk) maar deze witte assemblage heeft een bijzondere neus met tonen van kruiden en specerijen en een goede, volle smaak.

Uit de Duitse Pfalz 2013 Trois Pinots Wachenheimer Altenburg VDP Erste Lage van Georg Mosbacher. Complex in de neus met een stevige, romige smaak.

Uit Spanje was overgekomen Toni Sarrión, eigenaar van Bodega Y Viñedos Mustiguillo. Dit bedrijf 2016wp6produceert wijnen in de regio Valencia niet ver van het bekende wijnplaatsje Utiel. Het familiebedrijf heeft 87 ha wijngaarden beplant met voornamelijk de druif bobal. In 2009 zijn de wijngaarden biologisch gecertificeerd. De Bodega is lid van de prestigieuze Grandes Pagos de España (www.grandespagos.com).

Wij proefden: 2013 Mestizaje Tinto. Niet zo’n sterk jaar. De ruggengraat van de wijn is Bobal (75%) aangevuld met Merlot (10%), Cabernet Sauvignon (7%), Grenache (6%) en Tempranillo (2%). Krachtig fruit in de neus en een stevige smaak. Sterke prijs-kwaliteitverhouding.

Dezelfde wijn maar dan van 2014 heeft vanwege het goede jaar een hoger percentage Merlot en Cabernet Sauvignon. In de neus eleganter dan de vorige wijn met een volle, intense smaak. Tenslotte de topper van dit huis: 2012 Quincha Corral D.O.P. Pago El Terrerazo. Gemaakt van 100% Bobal. Diepe, jeugdige kleur. Mooie, complexe neus en elegant en verfijnd in de smaak. Een van de beste wijnen uit de streek.

Website: www.wijnimportbart.nl

Tot slot

Wijnimport J.Bart levert voornamelijk aan de horeca. Dit verklaart ook de keuze van de wijnen en de sterke prijs-kwaliteitsverhouding.

Reacties