Voorjaarsproeverij Vinites 2016

In de originele ambiance van een oude garage aan de Amsterdamse IJ bezocht circa 300 relaties de voorjaarsproeverij. Op de proeftafels in totaal 163 verschillende wijnen. De gereputeerde importeur Vinites heeft een moeilijke tijd achter de rug, maar eigenaar Eddy de Boer en zijn rechterhand Henrico van Lammeren hebben het bedrijf weer op het juiste spoor gezet. Ze zien na de reorganisatie de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Verdeling de gepresenteerde wijnen naar herkomst

2016vinitestabel1

Verdeling wijnen naar soort:

tabel 1

Vinites presenteerde 41 nieuwe wijnen. Als specialist van Italiaanse wijnen is het niet verwonderlijk, dat de meeste wijnen (66 = 40%) uit dit land komen.

2016vinites3ab

Wij proefden:

Raventos I Blanc. Van deze bekende Spaanse cavaspecialist proefden we de Xarel-lo d.o. ‘Silencis’ 2014. Een niet-mousserende witte wijn. Zuivere, minerale neus met een sappige smaak. Frisse, prettige textuur.

Edoardo Miroglio uit Bulgarije presenteerde 2 rode – en een witte wijn. Met een gunstig prijskaartje van rond de zes euro. Zowel in de neus als in de smaak alles behalve internationaal. Aparte wijnen.

Henri Bourgeois is een begrip zowel voor witte wijnen uit de Loire-streek als wijnen in Nieuw-Zeeland. Zowel de Sancerre als de Pouilly Fumé zijn voortreffelijk. De mooiste wijn is de Sancerre d’Antan aop 2014. Voortreffelijk! Van de drie wijnen uit Nieuw-Zeeland vonden wij de Clos Henri uit Marlborough het beste.2016vinites2ab

Château de Gaure in de Languedoc presenteerde vier wijnen waaronder 2 nieuwe witte wijnen. Zowel de Limoux aop als de Selection Blanc Limoux Oppidum zijn verrassend mooi. Een dat met een prijskaartje van rond de tien euro.

Kellerei Andrian behoort tot het gereputeerde Cantina Terlano, beroemd om o.a. zijn oude, witte wijnen. De wijngaarden liggen tegenover Terlano en hebben een heel andere terroir dan Terlano. De wijnen hebben een geheel eigen karakter wat tot uitdrukking komt in Chardonnay en Sauvignon Blanc. Echte gastronomische wijnen.

Costaripa is een Italiaans wijnbedrijf dat o.a. een voortreffelijke rosé presenteerde. Het is de RosaMara doc 2014.Lichte kleur, kruidige neus en een mooie smaak. Mooie wijn voor bij de pasta.

Podere dal Nespoli is nieuw in het portfolio van Vinites. Het zijn goede wijnen met een sterke prijs-kwaliteitverhouding.

Ook nieuw zijn de wijnen van Ulisse uit Toscane. Voor een prijs van rond de 14 euro heb je goede, degelijke eetwijnen uit Montepulciano.

Het bekende Spaanse wijnhuis Martín Códax maakt mooie witte wijnen van godello en albariño. De (rode) Mencia van Códax is een voortreffelijke maaltijdbegeleider.2016vinites5ab

De mooiste wijn van het Zuid-Afrikaanse De Wetshof: Chardonnay ‘Limestone Hill’ 2015. Mooie expressie in de neus. Complex en zuiver. Volle, dikke witte wijn met een prijskaartje van onder de tien euro.

Tot slot

Vinites heeft een moeilijke periode achter zich gelaten. De organisatie is vernieuwd. Met het aantrekken van twee nieuwe wijnverkopers voor het oosten en zuiden van het land wil men meer aandacht buiten de Randstad gaan besteden. Met de nieuwe aanwinsten, het specialisme in Italiaanse wijnen en het jonge team gaat Vinites 2016 met nieuw elan in.

Website: www.vinites.com

Reacties