Vinites najaarsproeverij

In de unieke omgeving van de voormalige PTT-fabriek in Bink 36 in Den Haag presenteerde de bekende Haarlemse wijnimporteur Vinites de wijnen van de najaarsproeverij.

Het Bink Rooftop Restaurant is sinds eind augustus in het oude industriecomplex in Den Haag geopend. Het trendy restaurant heeft een prachtig uitzicht over de stad Den Haag.

Bijna 200 professionals waren voor de proeverij uitgenodigd. Op de proeftafels die met de wijnen naar land van herkomst waren opgesteld stonden 168 verschillende wijnen. 89 (53%) daarvan waren afkomstig uit Italië, wat niet verwonderlijk is, gezien de ‘roots’ van oprichter Eddy de Boer van Vinites. Zijn enorme ervaring met de inkoop van wijnen uit Italië is terug te proeven in de grote variatie van witte – en rode wijnen.2017vinitesproeverij4

Bekende leveranciers

De Italiaanse wijnen op de proeftafels waren deels van bekende leveranciers zoals Tedeschi, Pio Cesare, Barone Riscasoli, Castello Banfi en uit Campania, Mastroberardino. Van producent Petrucci proefden we de blend van Sangiovese en Merlot 2014, verfijnd in de neus met brede, complexe smaak, een wijn die met wildgerechten pas goed tot zijn recht komt.

Nieuwe – Oude Wereld

Uit Nieuw-Zeeland en de Franse plaats Sancerre, proefden we naast elkaar de Sauvignon Blanc Clos Henri uit Marlborough en de Sancerre Blanc van Henri Bourgeois. Een leuke vergelijking van twee wijnen van dezelfde eigenaar, maar uit verschillende continenten. De Nieuw-Zeelandse wijn was duidelijk aan de expressieve neus en smaak van kruisbessen te herkennen, terwijl de ‘klassiek’ Sancerre meer het toonbeeld van verfijning is. Leuk om deze twee Sauvignon Blancs op een blindproeverij te zetten.

2017vinitesproeverij5Libanon

Libanon als wijnland is nog steeds een buitenbeentje. De wijnen van Château Musar vormen echter een uitzondering. De familie Hochar streeft er duidelijk naar om de wijnen een internationaal karakter te geven met de bijzondere toets van de terroir uit Libanon.

Chili

Uit Chili komen niet alleen goede commerciële wijnen, maar ook wijnen gemaakt van ‘vergeten’ druivenrassen en opmerkelijke wijnstreken. Een goed voorbeeld daarvan zijn de wijnen van A Los Viñateros Bravos uit Itata in het zuiden van Chili. Het zijn wijnen met een geheel eigen persoonlijkheid. Je kunt er ervaren wijnliefhebbers mee verrassen. Voor de beginnende wijnliefhebber wellicht té apart. Sinds enige tijd heeft Vinites ook de wijnen van Tabali. Het zijn internationale wijnen, gemaakt van druiven die dicht bij het nabijgelegen Valle de Encanto worden gecultiveerd, een van de meest opmerkelijke archeologische vindplaatsen van Chili.

Van de Portugese wijnproducent Anselmo Mendes stonden acht verschillende wijnen op de proeftafel. De meeste wijnen waren wit, waarbij weer eens wordt aangetoond, dat de productie van witte wijn in Portugal in de lift zit. Wij proefden o.a. de Anselmo Mendes Alvarinho Muros Antigos met een aromatische neus, zachte aanzet en filmende smaak. Mooie wijn voor een arrangement.2017vinites6

De Duitse wijnen (9) van de VDP-producent Weingut von Winning maakten ook indruk. Vooral de Riesling’s zijn uiterst gastronomisch.

Uit Zuid-Afrika wijnen van o.a. Raats, Warwick, Spier en de betrouwbare mooie wijnen van De Wetshof.

Tot slot

Het team van Vinites onder leiding van Henrico van Lammeren had een bijzondere locatie voor de proeverij gekozen. Er waren masterclasses georganiseerd met o.a. Grappa. Van het uitgebreide portfolio van deze bekende wijnimporteur was een brede selectie te proeven. Ik ben reuze benieuwd waar de volgende proeverij zal worden gehouden.

Verslag voorjaarsproeverij: klik hier

Website Vinites: klik hier.

Jan Rook

Reacties