Boekrecensie ‘Gejaagd door de Wijn’

‘Ik werd gejaagd door de wijn’ staat op de achterflap van het nieuwe boekje van ‘s lands bekendste wijnschrijver met het meest indrukwekkende oeuvre op wijngebied ter wereld.

Het ontdekken van nieuwe gebieden, nieuwe domeinen, nieuwe wijnen en nieuwe culinaire combinaties en nieuwe ontmoetingen met mensen achter de wijn, vormen volgens Hubrecht Duijker (HD) de focus van zijn nieuwste boek.2017hd1

Gejaagd door de wijn telt 163 pagina’s waarin 75 korte verhalen of impressies van (wijn) gebeurtenissen door de jaren vanaf het moment in de jaren zestig waarin hij zijn baan bij een reclamebureau opzegde.

HD verhaalt van bijeenkomsten waar de (bijzondere) wijnen rijkelijk vloeiden, de gerechten voornamelijk typisch Frans waren en de Nederlandse wijnprofessionals aan hun trekken kwamen. Slechts in een enkel geval bericht hij over proeverijen en presentaties die niet vlekkeloos verliepen.

Het boekje is vooral gericht op de klassieke wijnlanden waarbij de Bordeaux en wat minder de Bourgogne vooral ter sprake komen. HD bezocht Chili, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland maar daarvan is nauwelijks iets in de tekst terug te vinden.

Op een kleine fout na (Lois Latour) is het vlot geschreven en leest het gemakkelijk. Van het beschrijven van nieuwe ontmoetingen komt niet veel terecht. ‘Nieuw’ moet gezien worden als zijn ervaring in een tijdspanne vanaf 1967 waarin hij de eerste stappen in het schrijversvak zette.

Het boekje is volgens HD met en glimlach geschreven en zo heb ik het lezen daarvan ook ervaren. Het is een leuk cadeau voor iemand die onder het genot van een glas wijn het ‘circus’ om de promotie van wijn wat beter wil leren kennen.

ISBN 978-94-026-0204-3

Prijs: 14,95

Jan Rook

Reacties