Door Jan Rook
In de afgelopen weken bezochten we o.a. Colchagua waar MontGras is gevestigd. Sinds maart van het vorige jaar voert het bedrijf een nieuw logo. De zon in het logo is gebleven, maar het oogt nu toch een stuk moderner. Lees verder.
De broers Hernán en Eduardo Gras begonnen samen met zakenpartner Cristián Hartwig in 1993 een wijnbedrijf bij Palmilla in Colch
agua niet ver van de plaats Santa Cruz. Het bedrijf bezit nu 150 ha wijngaarden en maakt een duidelijke range wijnen.
Proeverij
Samen met wijnmaker Matias Lema proefden we de volgende 11 wijnen:
- Amaral Sauvignon Blanc 2014 Leyda. 100% Sauvignon Blanc. Vergist en gelagerd op stainless steel. Hele grassige, frisse neus. Levendige, smaak met goede zuren. Goede, gastronomische wijn.
- MontGras Pink Sin Rosé 2014. Central Valley. Gemaakt van 85% Zinfandel en 15% Merlot. Vergist en gelagerd op stainless steel. Mooie, lichte rosékleur. Aparte, lastig te plaatsen neus met tonen van rood fruit. Niet droog gevinifieerd (10 gr. Restsuiker per liter).
- MontGras Reserva Pinot Noir 2013 Leyda. Kleine tanks en open vergisting. Kenmerkende, niet te diepe kleur. Levendige neus met tint paars. Prettige, uitnodigende neus en vrij licht in de smaak. Nu goed te drinken. Gemaakt van het fruit van jonge stokken.
- MontGras Reserva Carmenière 2013. Colchagua. Diepe kleur, tint paars. Fruitige, expressieve neus met kruidige tonen. Volle, nog tannineuze aanzet. Romige textuur. Komt erg jong over.
- MontGras Reserva Cabernet Sauvignon 2013. Colchagua. Gaat 8 maanden op 85% Frans en 15% Amerikaans eiken. Vrij diepe kleur. Tonen van mint in de neus. Komt nog wat gesloten over. Tannineus in de aanzet. Goede textuur en concentraat. Heeft nog flesontwikkeling nodig.
- MontGras
Quatro 2013. Blend van 85% Colchagua en 15% Maipo Valley. Assemblage van Cabernet Sauvignon (45%), Carmenière (25%), Syrah (20%) en Malbec (10%). Negen maanden op Frans (70%) en Amerikaans eiken (30%). Vrij diepe kleur. Mooie, complexe neus. Volle, dikke smaak. Nog tannineus. Wijn met potentie. Door flesontwikkeling moet het hout nog integreren. - MontGras Antu 2012. Een blend van Grenache (50%), Syrah (25%) en Carignan (25%). Clochagua. 16 maanden op Frans hout. Tint paars. Kenmerkende tonen van Grenache in de neus. Kruidig en complex. Krachtige aanzet. Volle, nog tannineuze smaak.
- MontGras Antu Syrah 2013. Colchagua. Van het fruit van 10-12 jaar oude stokken. Duidelijke tint paars. Goede expressie van Syrah in de neus. Volle, stevige smaak met goede balans. Gastronomische wijn.
- MontGras Antu Cabernet Sauvignon 2013. Maipo. Diepe, intense kleur. Typische expressie van Cabernet Sauvignon uit Maipo met minttonen. Fraaie, zachte en volle smaak. Romige textuur. Mooie, gastronomische wijn die nu op dronk komt. Goede balans tussen complexiteit, concentraat en textuur. Fraaie, rijpe tannines.
- Ninquén 2010. Colchagua. Assemblage van Cabernet Sauvignon (70%) en Syrah (30%). Vrij diepe kleur. Weinig ontwikkeling in de kleur. Prachtige neus. Complexiteit, mint en fruit. Volle, intense smaak, lengte en balans.
Prachtige, gastronomische wijn. 50% nieuw eiken.
- Intriga 2011 Maipo. Diepe kleur. Een blend van Cabernet Sauvignon (85%) , Cabernet Franc (8%) en Petit Verdot (7%). 21 maanden op 100% nieuw hout. Wat meer ontwikkeling in de kleur dan de vorige. Heel andere neus met tonen van chocolade. Intense aanzet. Mooie, rijpe tannines. Brede, complexe smaak. Nu op dronk. Elegantie en finesse. Bijzondere neus.
Conclusie
Sinds ons laatste bezoek in 2012 heeft MontGras een duidelijke range wijnen ontwikkeld. Het bedrijf haalt nu ook druiven uit Leyda bij de oceaan. De Amaral Sauvignon Blanc is uitstekend. Een aanrader is ook de MontGras Quatro. De Antu-range heeft drie wijnen die zeer verzorgd en gastronomisch zijn. Tot de top reken ik de Ninquén en Intriga. Werkelijk het beste van dit wijnbedrijf.
Importeur Fourcroy Nederland
Website: klik hier