Door Jan Rook
In 2008 bezochten we Iona voor het eerst. Het wijnbedrijf ligt in Elgin (Walker Bay). Van de negen wineries in Elgin ligt Iona het dichtst bij de oceaan. De oogst is gemiddeld acht weken later dan die in andere wijngebieden.
In 1997 kocht Andrew Gunn een boerderij met 120 ha grond in Elgin. Gunn, civiel ingenieur, bezat een bedrijf in Johannesburg dat in medische instrumenten handelt. Hij verkocht zijn bedrijf en wilde in een vrij nieuw wijngebied een nieuw leven beginnen.
Op het domein stonden slechts appelbomen. Gunn veranderde de naam Geelbeksvlei in Iona. Gunn’s voorouders zijn van Schotland en een van de eilanden aan de westkust daar is Iona. Het eiland werd in 700 na Christus door de Vikingen veroverd.
Er volgde een uitgebreid bodemonderzoek om te zien op welke plaatsen de wijngaarden aangelegd moesten worden. De sauvignon blanc is aangeplant op vier verschillende bodemtypes: zand/leem met klei, zand, rotsachtige bodem en klei/leem. Hij liet negen verschillende klonen van sauvignon blanc aanplanten.
Het klimaat zo dicht bij de oceaan ( op 3 km) zorgt voor een lange rijptijd en natuurlijke zuurgraad en lage Ph-waarden. Omdat de oogst gemiddeld acht weken later begint dan in andere wijngebieden loopt men een zeker risico met de regen. De periode tussen de bloei en de oogst is in Bordeaux 100 dagen. Hier in Elgin: 140 dagen.
In onderstaande tabel wordt de gemiddelde temperatuur van Iona in het groeiseizoen vergeleken met die van de Bourgogne en Bordeaux.
Video 2008, Oogst in Iona.
Proeverij
1) Iona Sauvignon Blanc 2010 (bevat 3% Semillon dat op barrique is vergist) In de neus rijp en rijk met een uitnodigende frisheid. In de smaak goede zuren en niet té strak. De wijn heeft een goede spanning maar is nog aan de jonge kant. Een of twee jaarflesontwikkeling is aan te bevelen.
2) Iona Chardonnay 2009. 60% wild yeast. 60% is in barrique vergist (waarvan 10% nieuw) en 40% op tank. In de neus nog een duidelijke houttoets. Mooie notenaroma’s in de neus. Stevige, volle smaak. Goede textuur. Fraai, maar behoeft flesontwikkeling.
3) Iona The Gunnar 2006. Een rode blend van Cabernet Sauvignon (48%), Merlot (47%) en Petit Verdot (5%). De wijn is onlangs vrijgegeven. Niet een erg diepe kleur. Mooie, complexe neus met wat mint. Zachte, volle en intense smaak met lengte. Fraaie, frisse textuur. De wijn komt nog erg jong over. Geslaagde bordeauxblend.
4) Iona Syrah 2007 (pas vrijgegeven). Aan de wijn is 5% Mourvèdre toegevoegd. Jeugdige, vrij diepe kleur. In de neus kruidig (koriander). Nog wat gesloten. Intense, volle smaak, wat tannineus met tonen van leer. Goed.
5) Ioana Estate Blend 2008. Wordt pas over 2 jaar vrijgegeven. Alle druivenrassen van hetdomein m.u.v. pinot noir. Krachtig in de neus. Complexiteit. Lastig de neus te omschrijven. Bijzonder en uitnodigend. Intens in de smaak, breed met een lange afdronk. Heel bijzonder. Je moet als het ware je proefgeheugen in een andere modus zetten. De wijn heeft nog minstens 5 jaar nodig om in balans te komen.
Conclusie
De bijzondere terroir van Iona levert fraaie wijnen op. Sauvignon Blanc is het paradepaardje van Iona, maar ik ben ook onder de indruk van de Chardonnay. Voor wat betreft rood is The Gunnar een mooi blend, de Syrah krachtig en zuiver. De Estate Blend is bijzonder. Dankzij de ligging zo dicht bij de oceaan, hebben de wijnen een mooie zuurgraad en heerlijke frisheid. Iona is de koelste. Warm aanbevolen!