Vinites aan Zee

Door Jan Rook

Afgelopen maandag hield de bekende importeur uit Haarlem Vinites in Noordwijk een overzichtsproeverij van zomerse wijnen. Een strak blauwe lucht en een frisse wind hielden meer dan 300 relaties er niet van om naar strandrestaurant George 5 in Noordwijk aan Zee te komen om de 120 wijnen (voornamelijk wit) te proeven.

De belangstelling voor de proeverij was verrassend groot wat volgens Algemeen Directeur Henrico van Lammeren erop duidt, dat de handel en horeca de crisis achter zich hebben gelaten.

2015vinitesaanzee4abDe genodigden kwamen uit de handel (circa 60%) en Horeca (40%).

Op de proeftafels stonden 118 wijnen.

De proeverij was opgezet met proeftafels waarbij de proevers zelf de gewenste wijnen met de corresponderende nummers op het proefformulier konden uitkiezen.

Uitzondering was de presentatie van Andreas Hütwohl Von Winning uit de Pfalz. Hij presenteerde persoonlijk 10 wijnen waaronder 5 Riesling’s.

Riesling qba ‘Vila Niederberger 2013 is exclusief geselecteerd voor Vinites. Mooie neus, uitnodigend en in de smaak en fraaie minerale aroma’s.

Riesling Trocken  qba ‘Deidesheimer Paradiesgarten’ is een stap hoger met een mooie neus en een zachte smaak. Zeer gastronomisch.

De mooiste Riesling van Von Winning is de Riesling qba ‘Ungeheuer Forst’ 2013. Van het fruit uit een van de beroemdste domeinen van de Pfalz. Een prestigieuze wijngaard. Complex in de neus, heerlijke smaak, elegant en een fraaie balans. Een feest aan tafel bij een mooi gerecht.

Op de proeftafel van mousserende wijnen de Champagne Philipponat Blanc de Noirs. Mooie, complexe neus en een stevige smaak. Eetchampagne.

Bij de mousserende wijnen ook de cava’s van Raventos. Deze reken ik tot de top van mousserende wijnen uit Spanje. Het is even wennen na de champagne, maar het geheel eigen karakter van deze cava  spreekt me aan.

Tot de ‘klassiekers’ uit Frankrijk, reken ik de Mercurey Blanc aoc Chat de Chamirey. Het is een behoorlijk prijskaartje net onder de 20 euro. Maar daarvoor krijg je een loepzuivere wijn met een brede smaak.

Klassiek is natuurlijk ook de Franse Macon Fuissé aoc Parisse 2014. Nog wat jong, maar nu al heerlijk als zomerwijn. Gelukkig niet teveel houtgebruik. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

2015vinitesaanzee3abAls vanouds is Vinites vooral sterk in Italiaanse wijnen. Tot mijn favorieten reken ik: Pinot Grigio igt Serena, Lugana Pievecroce, RosaMara, Tellus Oro igt en Langhe Bianco doc Niveo van het bekende huis Fontanafredda.

Een sterke prijs-kwaliteitverhouding: Godello d.o. Pizarras de Otero van de bekende Spaanse wijnproducent Martin Codax. Een andere mooie Spaanse wijn is de Xarel-lo d.o. Silencis van Raventos. Deze cavaproducent maakt ook een voortreffelijke stille wijn.

Tot slot

Vinites presenteerde een range van fraaie zomerse wijnen in een mooie ambiance dicht bij de zee. De proeverij was overzichtelijk en goed georganiseerd. Het mooie van Vinites is de uitgelezen selectie Italiaanse wijnen. Niet de gebruikelijke internationale druivenvariëteiten, maar autochtone druivenrassen met verrassende aroma’s. Wijnen met persoonlijkheid waar je veel aan kunt ontdekken.

Ik krijg na deze proeverij zin in de zomer!

Website Vinites: klik hier

Reacties