In De Volkskrant van 17 augustus jl. staat een interessant artikel over mineraliteit en wijn. Bijgaand de belangrijkste passages van de publicatie.
Bij het beschrijven van wijn wordt nogal eens verwezen naar de bodemsoort van een wijngaard. Proef je dat? Stenen geven nauwelijks smaak af.
In de laatste jaren wordt vanuit de wetenschap aan dit idee gemorreld. Geologen en biologen zijn er zeker van het niet kan. Stenen met hun karakteristieke eigenschappen zouden van invloed zijn laat staan dat het iets aan de smaak verandert.
Alex Moltman emeritus hoogleraar geologie: uiteraard neemt een wijnstok afgeleiden van mineralen op zoals calcium en magnesium. De plant kiest zelf wat het nodig heeft en bovendien de voedingsstoffen opgelost in water heeft niets meer met de steensoort te maken.
Geoloog Jan Vis : stenen geven sowieso nauwelijks smaak af. Als Vis een praatje over wijn geeft.neemt hij vaak een stuk vuursteen mee, een glas en een fles. Het materiaal van vuursteen is siliciumdioxide, glas dus niemand zal zeggen dat je de fles proeft. Vis : sommige boeren gebruiken cementmixers vol gistpap, filters en machines.
De wijnverkopers vertellen liever een smaakverhaal dat het te maken heeft met de mooie heuvels en ondergrond, ook al is het een beetje flauwekul.