Door Jan Rook
Op deze mooie zonnige zondag stonden bezoeken aan Pillitteri Estate Winery, de bekendste ijswijnspecialist van Canada Inniskillin, de Lakeview Cellars in Vineland en Cave Spring Cellars in Jordan. Deze laatste producent bood het gezelschap een diner aan in het restaurant dat ook eigendom van de winery is gelegen. Een informatieve veel wijn en een voortreffelijk diner.
Pillitteri Estate
Linda Watts van de ´Wine Counsil of Ontario´ was al vroeg naar het hotel gekomen om met het gezelschap in het hotel te ontbijten en het programma nog even door te spreken. De vijf deelnemers aan deze reis John Akkerman
(Wijnagenda), Daniel Nijboer (Palm Plus Producties) verslaggever-filmer, Ron Grillet (Heerlickheijd van Ermelo), Martijn Aarts (St. Gerlach) en ondergetekende stapten daarna in onze speciale ´Airbus´ om het eerste wijnbedrijf te bezoeken. Op deze zondagmorgen was het erg druk op de wegen. De winter heeft hier lang geduurd en deze zondag was eigenlijk de eerste mooie dag. Langs de weg de vele fruitbomen die in de bloei staan. Opmerkelijk op deze zondag ook de vele tuincentra langs de weg.
Pillitterie Estates Winery ligt aan een drukke weg in Niagara-on-the-lake. Het wijnbedrijf heeft nog onlangs de verkoopruimte uitgebreid en alles wijst er hier op, dat wijnverkoop aan de passerende toeristen big business is. Jamie Slingerland wiens voorouders uit Nederland kwamen, gaf ons in de wijngaard een uitgebreid college wijnbouwkunde.
Microklimaat
Vanwege de lange winterperiode ligt het uitbotten van de wijnstok weken op de normale groeicyclus achter. De bijzondere ligging van de wijngaard zo dicht in de buurt van Lake Ontario zorgt voor een uniek microklimaat. Belangrijk daarbij is, dat het enorme grote en diepe meer de warmte opneemt en weer afstaat. Daardoor ontstaat een luchtstroom die zich tussen het meer en de ´encarpement´ – een heuvelrug die zich over een groot gebied uitstrekt – slingert. Het microklimaat is daardoor zeer geschikt voor wijnbouw. De 6 wijnen die in de moderne verkoopruimte werden geproefd overtuigden niet. De eerste mousserende wijn betrof een ´Duemila’. Een licht mousserende wijn met een zoetje. Niet erg verfijnd. De Chardonnay (unoaked) , heel fris en fruit gedomineerd.
De Cabernet Franc heeft weinig neus, zachte smaak maar niet erg gestructureerd. De Cabernet Sauvignon: groene aroma´s, strak, geen vulling niet rijp genoeg. Merlot, lichte, gesloten neus, forse smaak, harde onprettige tannines. Tot slot de Vidal Icewine, rijke expressie, maar niet de vulling die je van een topijswijn mag verwachten. Niet bepaald een wijnbedrijf dat met zijn wijnen aan de top meedraait.
Inniskillin
De meest bezochte winery van Niagara Peninsula is ongetwijfeld de winery Inniskillin. Een aantal jaren geleden werd het bedrijf International, een van de grootste, zo niet het grootste wijnbedrijf van Canada overgenomen. Nog onlangs kwam Vincor International in het nieuws door de acquisitie van Kim Crawford Wines in Auckland, Nieuw Zeeland.
Aangekomen bij Inniskillin, bleek een reünie van bezitters van antieke auto´s gaande te zijn. Uiteraard werd een tour door dit bedrijf gemaakt, geluncht en een van de oprichters, Donald J.P. Ziraldo was naar Inniskillin gekomen om een kleine proeverij te leiden.
Inniskillin werd in 1975 opgericht door Karl J.Kaiser en Donald J.P.Ziraldo. Ziraldo behaalde een graad in de landbouwwetenschappen (1971) aan de Universiteit van Guelph en specialiseerde zich daarna in het kweken van fruitbomen en wijnstokken. Tijdens zijn werk kwam hij in contact met de Oostenrijker Karl Kaiser en samen besloten ze een winery op te richten. Ze kochten een boerderij die in 1812 het eigendom was van een kolonel der fuseliers. Het (Ierse) regiment waaraan deze kolonel was verbonden had de naam Inniskillin.
IJswijn
In 1978 werd het wijnbedrijf Inniskillin opgericht en in de eerste ijswijn werd in 1984 geproduceerd. Aan Kaiser komt de eer toe de ´cool climate viticulture´ in dit gebied te hebben opgezet. Hij stond ook aan de basis van de oprichting van de VQA, de associatie van kwaliteitsproducenten. Hoewel de wettelijke norm –min 8 graden tijdens de oogst van de druiven is, gaan de plukker van Inniskillin pas bij -12 graden Celsius de wijngaard in.
Het bedrijf heeft naast het belangrijkste product ijswijn gemaakt van de druif vidal, een aantal fraaie chardonnay-wijnen en zelfs een mousserende ijswijn. Na de lichte lunch met een voortreffelijke Chardonnay Founder Reserve en een Pinot Noir Founders Reserve (fraaie, kenmerkende neus en toegankelijke smaak) in een van de ontvangstruimten van dit bedrijf maakten we kennis met Donald Ziraldo.
Proeverij
Ziraldo had 4 wijnen klaar gezet. Als ´aperitief´ de merkwaardige mousserende ijswijn van 1999. Een rariteit die voor het eerst in het millenium was gemaakt. Het mousserende voegt echter niets toe aan de ijswijn. Leuk om geproefd te hebben en snel te vergeten.
Drie ijswijnen passeerden de revue: Inniskillin Icewine Riesling (9,5 % alc) 80% van de rieslingdruiven gingen dat jaar verloren. Hele rijke, zoete neus met een elegante toets van de rieslingdruif. Vervolgens de Inniskillin Icewine Unoaked Vidal. Complexe , volle haast vette ijswijn. Niet het elegantie van de Riesling Icewine maar meer de kracht. Als laatste de Vidal Icewine Oaked. Hout is nauwelijks in de neus te ontdekken. Wel duidelijk meer kleur en een wat meer zuren in de smaak en minder fruit.
Donald Ziraldo had voor iedereen het bekende boek ´Anatomy of a Winery´ waarin de productie van ijswijn in het algemeen en Inniskillin in het bijzonder fraai geïllustreerd staat weergegeven.
Lakeview Cellars
Na Inniskillin moest de chauffeur van onze ´airbus´ zich een weg door de drukke Niagara Parkway banen. Door Sir Winston Churchill ooit bestempeld als `The Prettiest way of spending a Sunday afternoon´. Van files op deze fraaie route was er toen echter nog geen sprake.
De volgende bestemming betrof Lakeview Cellars. Een winery in het op de heuvel gelegen deel van Vineland. Het is een relatief kleine winery. Zelden zo´n rommeltje tijdens een rondleiding gezien. De proeverij die we daarna aan de bar van de winkel aangeboden gekregen was in lijn met de organisatie van de productieruimten en het magazijn. 13 wijnen passeerden de revue. De wijnen waren of niet zuiver (een Kerner werd na 2 pogingen maar niet meer ingeschonken omdat het een afwijkende, haast chemische geur had en duidelijk ´over the hill´) of niet erg verfijnd.
De Baco Noir Reserve 2000 (bekende hybride uit deze streek waar een rode wijn van wordt gemaakt) zou wellicht een lichtpuntje kunnen zijn, maar mist iedere finesse. `Great with Pizza´ probeerde de retail manager Regina Foisy nog. Gelukkig eet ik niet veel pizza.
De ijswijn van cabernet franc mochten we natuurlijk niet missen. De Cabernet Franc Icewine is echter geen smaaksensatie en meer een rariteit. Vidal en met name riesling leveren betere wijnen op.
Al met al een bedrijf niet thuis hoort in het rijtje kwaliteitswijnbedrijven van deze streek.
Het is haast een kunst om het bedrijf te bereiken. Hoewel het niet aan een toeristische route ligt, heeft dit bedrijf een goede reputatie en hoort het bij de voortrekkers van de wijnindustrie in dit gebied. Op deze zondagmiddag bezochten veel wijnliefhebbers het bedrijf om er wijn te drinken en te kopen. Zelfs een complete ´stretched limo´ ( 8 meter lang?), baande zich een weg door de knusse dorpsstraat. Thomas Pennachetti, een gedreven Rieslingliefhebber en directeur marketing en verkoop op dit bedrijf had een voortreffelijke uitgebreide proeverij voorbereid.
Dag 3 volgt
Eerste dag wijnreis Canada: klik hier