Herhaling laatste dag wijnreis Ontario Canada

Door Jan Rook

Na het voortreffelijke diner op dinsdagavond met de General Manager Walter Schmoranz van Pelee Island Winery borrelde de groep samen met de sympathieke Everett de Jong op het terras van ons knusse hotel Vintage Goose tot in de vroege uurtjes na. Woensdagochtend vertrok het gezelschap echter weer stipt op tijd naar de laatste winery van deze reis, Colio Wines in Harrow in het zuidelijk gedeelte van Ontario. De General Manager van Colio was niet aanwezig. Wijnmaker Carlo Negri en wijngaardenier Kevin Donohue namen de honneurs waar.

Wijnbedrijf

In het zuidelijk gedeelte van Ontario dicht bij Lake Erie zijn 2 wijnbedrijven het belangrijkste. De gisteren bezochte Pelee Island Winery en Colio Estates Wines. Deze laatste produceert 200.000 cases (12 flessen) en heeft 140 ha wijngaarden in eigen bezit. De winery koopt ook druiven aan tot zelfs in Niagara-regio. De kleine wijnmaker verwelkomde ons.

De stemming zat er om 09.00 uur nog niet in. De haast plichtmatige toer door de ruimten met de enorme opslagtanks kreeg echter een onverwachte wending, omdat we met een glas in de hand uit zes tanks wijn proefden. De inhoud van de eerste tank betrof een Gewürztraminer . Een zuivere, maar niet complexe neus, prettig in de smaak. Tankmonster nummer 2: Pinot Grigio, mooie neus, zachte smaak, goed. Wijn nummer 3: Chardonnay, licht in de neus, niet bijzonder.

De eerste rode wijn: Cabernet Franc. Goede neus, zachte toegankelijke smaak. Merlot goed in de neus, toegankelijke zachte smaak. Icewine Cabernet Franc, typische neus, moest direct aan een Manzanilla (…) denken, smaak correct.

Zittende proeverij

In de mooie vatenkelder proefden we zittend nog de volgende 11 wijnen:

Sparkling Riesling  ‘Lily’: typische neus, expressief droge smaak, ruwe mousse (Cuve Close = methode charmat) lichte vulling.

Sparkling Rosé ‘Lily’: zalmkleurig, fris, prettige neus, forse mousse (Cuve Close) licht van smaak.

Sauvignon Blanc: goede, lichte neus, Nieuwe Wereld, zacht , zuren niet sterk.

Sauvignon Blanc Barrel Aged: forse houttoets, houtaroma in de smaak te dominant.

Pinot Blanc, mooie neus, goede smaak, knap glas wijn.

Rode wijnen: Meritage (1/3 Cabernet Franc, 1/3 Cabernet Sauvignon en 1/3 Merlot) goede neus, forse smaak. Lengte goed, heeft nog wat tijd nodig.

Merlot: goede neus, prima smaak, goed!

Cabernet Franc, goede, kenmerkende expressie, fors in de smaak.

Zoete wijnen

Vidal Late Harvest (botrytis), neus goed, minder zoet dan ijswijn.

Vidal Icewine: goudkleurig , neus goed, abrikozenaroma’s, filmend, zoete smaak.

Cabernet Franc Icewine : fraaie neus, mooie zachte, vol zoete smaak, zeer geslaagd en verrassend. De eerste rode ijswijn tijdens deze reis die ik goed vind.

Conclusies Colio

Colio

Modern, middelgroot wijnbedrijf. Exporteert momenteel alleen naar de Verenigde Staten. Coli Estates Wines zal op de Vinexpo aanwezig zijn. Het is een Canadees bedrijf dat ook in Nederland wijnen met succes zou kunnen verkopen. Het is niet de top, maar het zijn goede, modern gemaakte wijnen.

Asian Lady Beetle

Tijdens de proeverij sprak ik met wijngaardenier Kevin Donohue over afwijkingen in wijn. De (rode) wijnen  kunnen volgens hem een afwijkende paprika-achtige smaak bezitten. Dit was overigens niet van toepassing op de wijnen van Colio. Ik proefde echter dinsdag tijdens de proeverij met Pinot Noir (Pelee Island Winery) in de Pinot Noir een duidelijk paprika-aroma. Wat is het geval?

Asian Lady Beetle

Voor de oogst in 2001 heeft een kleine kevertje, de ‘Asian Lady Beetle’ (lieveheersbeestje) zich in de wijngaarden genesteld. Onder stress (geluid van de oogstmachines) laat dit kevertje bloed los. Dit bloed komt vrij op de bladeren en tussen de druiven.

Gevolg is dat er in de wijn een afwijkende smaak ontstaat die niet kan worden gecorrigeerd. Volgens Donohue zijn duizenden liter rode wijn in daardoor in het riool terecht gekomen of nog erger: in de fles. De wijngaardeniers die het beestje wel in hun percelen tijdig ontdekten troffen hun maatregelen.

Oogst

De lange, strenge winter dit jaar plaatst de wijnbedrijven met eigen wijngaarden voor problemen.

Er is veel schade en het uitbotten en uitlopen van de wingerd laat men nu wat ruimer toe om de opgelopen schade te kunnen compenseren.

Volgens de wijngaardenier van Colio zal het een ‘challeging year’ worden. Een eufemisme voor een uitgesproken lastig jaar.

Vorig verslag: klik hier.

Websites Colio: coliowines.com

Bezoek ook de site van Wines of Ontario: www.winesofontario.org en

Reacties