Helemaal het Einde: de nieuwe kleren van de Keizerin

Column

Afgelopen maandagavond konden we kijken naar het RTL tv-programma ‘Helemaal het Einde’ met wetenswaardigheden over drie families die naar Chili vertrokken  om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

Het lijkt erop, dat de families zich op de oorspronkelijke plek bij het Chileense plaatsje Pichilemu niet meer thuis voelen. De ene familie is bezig met een yogacentrum met onderkomen elders, de andere familie timmert zich een ongeluk aan een groot houten huis om dat vervolgens te kunnen verhuren en de derde familie verliet als eerste de heuvel La Serena en zocht haar toevlucht in een luxueus appartement in de chique wijk Las Condes in Santiago.

Tijdens de meest recente uitzending bezochten mevrouw Pos en haar man een boutique gespecialiseerd in avondjurken om te laten zien, dat de feestelijke introductie van hun bubbelwijn in Nederland op gepaste wijze zal worden gevierd. Waarschijnlijk hebben ze geen jurk gekocht in Chili anders was die zeker in beeld gekomen. Dergelijke jurken kosten in Chili trouwens evenveel als in Nederland weet mijn Chileense vriendin uit ervaring.

Op de mobiele telefoon zag de familie Pos, hoe de container in Nederland werd uitgeladen. Daarbij werd angstvallig de naam van de ontvanger niet in beeld gebracht. De hele logistieke operatie is door deze importeur georganiseerd en uitgevoerd.

Voor het eerst lieten de ‘Posjes’ nu ook de naam ‘importeur’ vallen, waarbij dus klip en klaar is, dat de organisatie geheel in handen is van een overigens importeur met een twijfelachtige reputatie. Zijzelf vormen de ‘façade’ van het ‘bubbelcircus’ dat hun naam draagt en op afstand bestuurd wordt door verkopers die daarmee omzet en marge genereren.

De ‘Keizerin’ (de slimste van het duo) speelt haar rol in deze ‘bubbelsoap’ met verve. Reuze benieuwd in welke jurk ze in Nederland verschijnt en of dit onderdeel van de commerciële vertoning  ook een dubbele bodem heeft.

Jan Rook

Vorige column: > 28.000 views: klik hier.

Reacties