Geslaagde najaarsproeverij Twentsch Wijnhuis

Door Jan Rook, video Paula Pereira2015vasse5ab

De jaarlijkse najaarsproeverij van Twentsch Wijnhuis in Vasse trok afgelopen zondag meer dan 200 relaties. Ook dit jaar waren de
weergoden directeur Karel Elhorst en zijn enthousiaste team gunstig gezind. Veel zon en een temperatuur van bijna 20 graden Celsius waren ideaal om een middag met mooie wijnen en gastronomische lekkernijen door te brengen.

Bij binnenkomst kregen de bezoekers dit jaar geen mousserende wijn,  maar een frisse, zuivere Grüner Veltliner van Weingut Kolkmann uit een literfles. Een goede zet, want deze Oostenrijkse specialiteit is zeer geschikt als witte huiswijn voor de horeca.

Op de proeftafel nog 14 andere witte- en rode huiswijnen uit Chili, Spanje, Zuid-Afrika en Frankrijk. Van de witte huiswijnen bevielen mij de Escapa Verdejo-Sauvignon Blanc uit Rueda en Domaine Gayda Flying Solo blanc gemaakt van grenache blanc en viognier.

2015vasse4abHerdade do Rocim

Wijnmaker Ricardo Botelho Lopez was uit het Portugese wijngebied Alentejo naar Twentsch Wijnhuis gekomen om zijn wijnen in te schenken en een toelichting te geven. We waren al eerder in de gelegenheid om de mooie wijnen van dit huis te proeven.

We proefden de Herdade do Rocim Mariana branco 2014. Het is een witte blend met Vinho Verde. In de neus heel kruidig en aromatisch. De smaak zou wat meer structuur kunnen gebruiken.

De rode wijnen zijn de specialiteit van het wijnbedrijf. We proefden drie wijnen: Herdade do Rocim Mariana tinto 2013. Een blend van Touriga Nacional , Syrah, Alicante Bouchet en Trincadeira. Expressieve en krachtige fruitneus. Volle smaak met een goed textuur. Goede prijs-kwaliteitverhouding.

De Herdade do Rocim Touriga Nacional  2013 heeft een diepe kleur en is nog wat gesloten in de neus. Krachtige structuur met tannines die zachter worden als de wijn 2-3 jaar op fles blijft. Tenslotte de Herdade do Rocim Olho de Mocho 2009 gemaakt van Alicante Bouchet en Syrah. Heeft 16 maanden op barrique gelegen. Vrij diepe kleur en een volle, intense smaak. Perfecte begeleider van een wildgerecht. Mooie, gastronomische wijn.

Roche Audran

2015vasse6abVincent Rochette was uit de Rhône-regio (Buisson) gekomen om zijn wijnen te presenteren. We proefden de witte Roche Audran Côtes du Rhône 2014 gemaakt van Viognier en Grenache Blanc. Floraal in de neus vanwege de Viognier en een stevige, volle smaak. Echte eetwijn.

De tweede wijn van dit huis was de Roche Audran Cesar Blanc 2014. Dezelfde assemblage. Een bijzondere neus met tonen van anijs. Goede, zuivere smaak. Echte gastronomische wijn.

Ook een goede begeleider van stevige gerechten is de Roche-Audran Côtes-du-Rhône Villages César 2012. Gemaakt van Grenache. Zuivere fruitneus. Stevige, volle smaak. De mooiste wijn was de Roche-Audran Châteauneuf-du-Pape 2012. Volgens de wijnmaker 100% Grenache, maar daar heb ik bedenkingen bij. Mooie neus met beginnende complexiteit.

Volle, intense smaak met fraaie structuur en lengte. Kan nog wat ouderen, maar is nu al goed te drinken. Mooie afsluiting van de wijnen van dit huis.

Diversen

2015vasse8abVan het bekende Duitse huis Becker-Landgraf proefden we de Riesling Gau-Odernheimer 2014. Goede kenmerkende neus en zuivere smaak. De tweede Riesling had een forse ‘Gôut de Pétrol wat niet verwonderlijk is omdat de wijn van 2006 is.

Een mooie, rode wijn uit het Italiaanse Veneto is de Faccioli Corvina Boscon 2013. Vrij lichte kleur, mooie neus met tonen van elegant fruit. Zachte tannines zorgen voor een prettige structuur. Heerlijke, rode wijn.

Op de proeftafel van ‘overige witte wijnen’ viel Faccioli Custoza 2014 gemaakt van de druif garganega op. In de neus weer eens iets anders dan het aroma van de moderne druivenvariëteiten. Een karakter volle wijn met een aromatische smaak. Een wijn om indruk mee te maken.

2015vasse2abTot slot

Op deze mooie zonnige dag was het goed toeven in het Twentse Vasse. Er stonden mooie wijnen op tafel en voor de inwendige mens was goed gezorgd. De sfeer op de proeverij was amicaal. De relaties en wij natuurlijk ook, genoten van een mooie zondagmiddag.

De najaarsproeverij van Twentsch Wijnhuis mag zich verheugen op grote belangstelling. Het team van Karel Elhorst zorgde voor een mooie ambiance en een perfecte organisatie.

Website: klik hier

Reacties