Geslaagde lustrumeditie Vakbeurs Gastronomie

Door Jan Rook

2015gastronomie2aaOp 9 en 10 november vond weer het tweedaagse culinaire evenement Vakbeurs Gastronomie in de Jaarbeurs Utrecht plaats. De vijfde editie trok veel professionals uit de wijn – en gastronomiewereld.

Centraal in de sfeervol aangeklede hal stond het kookpodium waar topchefs zoals Nick Bril (The Jane Antwerepen) en Massimo Boturra (Osteria Francescana, Modena Italië) hun kunsten vertoonden.  In twee zaaltjes konden de bezoekers workshops bezoeken van Nederlandse wijnhandelaren.

Wij bezochten de workshop van Wijnimport J.Bart in samenwerking met Strogoff Fresh Food en wijnproducent Domaine des Chistes uit Rousssillon. Twee wijnen, Côtes du Roussillon Villages ‘Tradition’ 2013 (een assemblage van Carignan (40%), Syrah (30%) Lladoner Pelut (20%) en Grenache Noir (10%) en Côtes du Roussillon Villages Tautavel ‘Les Terrasses’ 2013 een blend van Carignan (50%), Syrah (30%) en Grenache Noir (20%).

Twee wijnen die het opnamen tegen een stukje rundvlees uit de Verenigde Staten, Australië en Schotland. Geen gemakkelijke exercitie. Het vlees was zacht met verschillende verfijnde aroma’s en de wijnen kruidig en stevig.  Onze favoriet was de combinatie van Australisch vlees en de Tautavel 2013 van Domaine des Schistes. Een heerlijke, kruidige wijnen met textuur en complexiteit.  Zeer geschikt als ‘kerstwijn’.

2015 gastronomie 1aaIn de stand van Wijnimport J.Bart proefden we nog een mousserende wijn gemaakt van Grüner Veltliner van Schloss Gobelsburg, Kamptal uit Oostenrijk (mooie neus, beschaafde mousse en frisse, minerale smaak), de Chenin Blank van Rijk’s uit Zuid-Afrika (zeer sterke prijs-kwaliteitverhouding),  Vasse Felix Chardonnay 2012 Margaret River Australië een eetwijn en de verfijnde Condrieu 2013 van Domaine Chèze uit Frankrijk.

Tot slot

Gastronomie 2015 vierde het eerste lustrum met een mooie vakbeurs waar steeds meer vakmensen door worden aangetrokken. Sterk punt is de ligging in de Utrechtse Jaarbeurs, centraal in Nederland met op loopafstand het station. Ook het tijdstip begin november maakt de beurs voor aan – en verkoop voor het einde van het jaar aantrekkelijk. De zesde editie van Gastronomie 2016 vindt plaats op 7 en 8 november.

Website: www.gastronomie.nl

Reacties