In 2017 scheidde zes cavaproducenten zich af van de DO Cava. Ze waren het niet eens over de werkwijze van de cavaorganisatie. De zes richtte Corpinnat op en deden afstand van de herkomstbenaming cava. Ze vinden dat cava vooral gericht is op hoge productie tegen lage prijzen, waarbij de kwaliteit in hun ogen te laag is. De zes produceerden al de hoogste kwaliteitindeling van cava: ‘gran reserva’. De afgescheiden groep producenten wil dat 90% van de druiven in de assemblage bestaat uit lokale druivenrassen. De focus moet op organische landbouw liggen met cultivatie van lokale druivenrassen die 90 procent van de samenstelling uitmaken. De mousserende wijn ondergaat een langer rijpingsproces. Druiven moeten manueel worden geoogst. De groep mag niet het woord ‘cava’ gebruiken en zet nu ‘Vino Espumoso de Calidad, Método Tradicional’ op het etiket. Meer informatie over de afscheiding en oprichting van Corpinnat: klik hier.
Eerste organische mousserende wijn uit de Penedès
