Vinoloog in mijnenveld deel 4

Verkoop verboden

Mijn initiatief en om zelf ook te verkopen werden gesaboteerd door de verkoopdirecteur. Hij liet geen gelegenheid voorbij gaan om zijn frustratie over de komst van de wijnen in het assortiment te uiten.

Het lukte mij om een grote order van een bedrijf in Utrecht binnen te halen. De verkoopdirecteur kwam op hoge poten op mij af met de mededing, dat hij eerst de kredietwaardigheid van dat bedrijf zal controleren. Daar kon ik het meedoen…

Einde mijnenveld

Het bedrijf dat mij voor zes maanden had ingehuurd leek aanvankelijk goed georganiseerd. De frustratie van de verkoopdirecteur richtte zich op mij. Hij had niet de ballen om de algemeen directeur tegen te spreken. Alles dat op wijn leek werd door hem gesaboteerd. Op het einde van het contract voor zes maanden zouden ze mij de laan uitsturen.

Toen ik een advocaat in de armen nam bleek dat M&R de zes maanden niet goed had afgesloten. De rechter oordeelde dat ik daarom voor onbepaalde tijd voor het bedrijf werkzaam mocht blijven. Tijdens de terechtzitting was namens M&R de verkoopdirecteur aanwezig. De algemeen directeur was er niet. Waarschijnlijk was hij bang dat hij de rechter op de golfbaan van Wassenaar tegen kon komen. De verkoopdirecteur ging Knarsetandend akkoord met een afkoopregeling.

Na de zitting reed ik met de (geleasede) auto van M&R naar huis. In de overeenkomst stond , dat ik nog enkele maanden de auto mocht gebruiken. Ik zwaaide nog naar de verkoopdirecteur die op ontploffen stond…

Tot slot

Een nieuwe medewerker zou – zoals ik – zou behoorlijk schrikken als je de verhoudingen in het bedrijf begreep. Het was een mijnenveld met de directie die het niet met elkaar eens was en waar de algemeen directeur zijn beslissing doordrukte. Van de verkopers van merken gedistilleerd kun je door een bezoek aan Bordeaux ook niet verwachten dat ze enthousiast van wijn gaan worden. De vindingrijkheid om met de condities te rommelen was voor mij ook een ‘eyeopener’.

Ik kan zeggen dat ik dit mijnenveld overleefd heb. De leuke afkoopsom had ik na die toestanden wel verdiend.

Reacties