Column: temblor of aardbeving in de wijn?

Een aardbeving in Nederland zoals die in Loppersum (2,7 Richter)) is in Chili niet meer dan een aardschok (temblor). Toen ik in de hoofdstad Santiago alleen was in het huis van mijn schoonouders, ontstond er een temblor, een lichte aardschok. Ik maakte dat ik het huis uitkwam en was verbaasd, dat er in de straat niemand stond. Het was maar een temblor, niet om je verder druk te maken…
Dat was wel anders toen daar in Santiago een onweersbui met bliksem ontstond in de straat. Niet bijzonder in Nederland, maar de Chilenen in de straat stonden verbaasd naar dit weersfenomeen te kijken.

Aardbevingen in Chili zijn een normaal verschijnsel. Mijn vrouw was in de universiteit tot een een echte zware terremoto (aardbeving) ontstond met een kracht van meer dan acht op de schaal van Richter. Dat is wel iets anders dan de aardschok in het noord-Groningse…

Wat is de situatie in de wijnhandel en gastronomie? Is er sprake van een temblor of een echte aardbeving? Het is duidelijk, dat Corona en de lockdown het fundament van de situatie nu in handel en gastronomie hebben gelegd. Gasten komen minder en zoals het horecavakblad Misset meldt, houden de mensen de hand op de knip. Meerdere restaurant hebben de deuren gesloten. Een menu met een goede fles wijn is een dure aangelegenheid geworden. Ondernemers in de gastronomie overwegen ’trading down’ (exploitatie in een lagere prijscategorie).

De vermelding in gidsen zoals Gault Millau en Michelin zorgen niet langer voor automatische klanten- gasten binding.
In de handel bokst men op tegen de nieuwe trend om alcoholgebruik te verminderen. In toenemende mate worden wijnverkopers geconfronteerd met online aanbiedingen voor een lagere prijs van dezelfde wijn. Wijnverkopers worden gedwongen om een verkoopmodule op hun website aan te brengen aanbrengen.

Wijnmagazines houden het hoofd nauwelijks boven water, omdat goede wijninformatie overal op internet te lezen is. Wijntesten zijn er in overvloed. Vooral de Britse-, Franse- en Amerikaanse websites publiceren de beoordelingen van uitgebreide testteams.

Het antwoord op de vraag of in de Nederlandse wijnsituatie sprake is van een temblor of echte terremoto, valt niet direct te geven. Maar dat de wijnsector in beweging is, valt niet te ontkennen.

Reacties