Door Paula Pereira- Rook
In Chili is de eerste besmetting door het coronavirus vastgesteld op dinsdag 3 maart. De geïnfecteerde is na een periode van quarantaine nu hersteld. In de Metropolitaans Regio, waar de hoofdstad Santiago (7 miljoen inwoners) ligt, zijn de meeste mensen van Chili besmet en de focus van de besmetting ligt in de sjieke wijken Las Condes, Lo Barnechea en Vitacura. De eerste school die in quarantaine moest gaan is Saint George’s in Vitacura. Journalisten in Araucania zijn besmet geraakt via een medewerker van de dienst (Servicio Regional Ministerial) van Gezondheid. In totaal zijn er tot nu toe: twee doden en 922 mensen besmet.
De regering wil dat mensen afstand houden en niet in groepen bij elkaar komen. Ouderen vanaf 80 jaar moeten thuis blijven en niemand mag op straat zijn tussen 22.00 uur en 05.00 uur in de ochtend. Mensen die in quarantaine moeten zijn in Las Condes en Vitacura negeren de maatregelen en dus worden er politieagenten naar die mensen gestuurd die zich moeten identificeren. Iedereen die de quarantaine niet volgt, krijgt een boete of gevangenisstraf. Chilenen die naar de kust gingen voor vakantie moeten op dinsdag 24 maart terug in Santiago zijn. Het is nu verboden om naar “een tweede woning” te gaan.
Mensen zijn bang om besmet te raken in bussen en in de metro nadat een chauffeur in bussen in Araucania positief blijkt te zijn getest. Nu zitten 20.000 mensen in preventieve quarantaine in Araucania. Een manager van de metro in Santiago verteld dat: “iedereen met symptomen een mondkapje kan dragen in de metro”. Terwijl het verstandiger zou zijn dat die personen thuis zouden blijven. Bedrijven kunnen hun werknemers op verschillende tijden laten beginnen om te voorkomen dat iedereen op hetzelfde tijdstip in de metro of bus zit. De Minister van Transport zegt: “Het probleem zit in het model ”; “Met nieuwe tijdstippen voor metro en bussen zullen er geen samenscholingen meer zijn”.
Opmerkelijk is, dat politieke partijen misbruik maken van de situatie en zonder enige kennis van de gevolgen daarvan aan de regering vragen om een totale quarantaine voor Santiago. De Wereld Gezondheid Organisatie adviseert het echter nog niet. Het is zeer triest om te zien hoe een van verwarring ontstaat: angst bij kwetsbare mensen, het niet rekening houden met elkaar en een gevoel van arrogantie dat door de falende politiek zich kan ontwikkelen.
De reputatie van de Minister van Gezondheid Jaime Manalich helpt niet om de situatie helder te maken. Hij vertelde ooit dat “het gezondheidsystem in Chili is de beste van de wereld” en tijdens de coronacrisis dat “het virus minder erg kan worden”. Mensen in Chili kunnen daar alleen om lachen. Hij heeft in het algemeen best complexe zaken uitgelegd, maar zijn analyse laat in dit geval een gebrek aan realiteitszin en misplaatst optimisme zien. De pers maakt inmiddels van al zijn stomme opmerkingen een belangrijke bron van grappen.
In maart begint officieel de herfst in Chili en de griep wordt een tweede oorzaak van onrust over het gezondheidssysteem. De verkiezing voor de nieuwe grondwet is verplaatst van 26 april naar 25 oktober vanwege de pandemie. De onzekerheid is zeer hoog. Met een lage pensioenregeling, onvoldoende steun aan alleenstaande ouderen, het lage basisinkomen en de corruptie heeft het land de financiële zaken niet in orde. Ze hebben echter wel ervaring in ellende: aardbevingen, tsunami’s en gewelddadige protesten.
Chili zit nu in een ongelooflijk moeilijke dilemma. Aan de ene kant vrezen de Chilenen een totale quarantaine en aan de andere kant mogen ze niets zeggen tegen de regering. Protesteren op straat is geen optie, want zo open ze de deuren voor criminaliteit en ziekte.
Chili heeft een bijzondere manier om allerlei problemen op te lossen. In Nederland bellen ze een “dolfijn ambulance” in Harlingen omdat het beestje in de haven van Harlingen is gesignaleerd. In Chili bellen ze drie organisaties: Sag, Onemi en Carabineros de Chile om één puma te redden die tot ieders verbazing rondliep in Providencia, Santiago.
Ir. Paula Rook-Anabalón Pereira BSc(Agr)