Wine Paris & Vinexpo Paris

Wine Paris Vinexpo

Vinovision en Vinisud hebben samengewerkt om Wine Paris te creëren in 2019. Later in 2020, Vinexpo en Wine Paris begonnen samen op dezelfde datum. De twee organisaties vormen samen de Vinexposium groep, gecreëerd in 2020. De ambitie voor 2022 is de ‘large-scale-in-person’ wijnproeverijen terug te zetten en de grootste internationale event te worden van 2022.

2864 exposanten uit 32 landen.

De ambiance in Frankrij is zeer veranderd door de pandemie. Bij aankomst in Gare du Nord in Parijs met Thalys controleren ze mijn coronacheck-bewijs maar kijken ze niet naar mijn identificatie. Mondkapjes zijn gecontroleerd in het begin van de reis in Rotterdam en later ook in het Franse station. Bij de ingang van de beurs in ‘Port de Versailles’ is mijn QR-Code en entreebewijs gecontroleerd, mondkapjes zijn verplicht.

Verenigde Staten

Mijn eerste wijnproeverij is in de stand van Ste. Michelle Wine States. Ik proefde Chardonnay Vintage 2018 Château Ste. Michelle Columbia Valley, Patz & Hall Chardonnay 2017 en Syrah 2007 Château Ste. Michelle Columbia Valley, hier is alleen syrah 2010 te vinden op de website. Sander Vriend is hier Managing Director. De proeverij heb ik samen genoten met drie franse deelnemers gedaan. We proeven dichtbij elkaar hoge kwaliteitswijnen. Syrah met geïntegreerd zachte tannines, gastronomische stijl. Chardonnay met een mineraal karakter en aromatiche intensiteit.

Vins de Provence

De open wijnproeverij voor Vins de Provence is naar mijn mening de meest professionele presentatie van ‘open wine tasting‘ met een beperkt aantal flessen. Op mijn video op facebook zie je hoe het licht de kleur intensiteit bevorderd (zie minuut 2.16 van de video).

Ik krijg een boekje in het Engels over ‘Guide to Provence Wines‘. 65 percent van de regio is nu organisch gecertificeerd, 89 percent van de productie is rosé. De totaal productie van wijn in 2017 was 155 miljoen flessen wijn. 30 percent van de productie gaat naar het buitenland.

Ik proefde Domaine Terre Mistral Rosalie Côtes de Provence Sainte-Victoire 2021 gemaakt met 60% grenache, 20% syrah en 20% rolle. Château du Seuil Côteaux D’AIX-en-Provence 2021 gemaakt met grenache noir 54%, rolle 20%, syrah 16% en cinsault 10% (agriculture biologique). Marie-Christine Côtes de Provence 2021 Chateau L’aumérade gemaakt met 54 % grenache noir, 20% rolle, 16% syrah en 10% cinsault. Ik vind alle drie rosés als aperitief geschikt. Mooi balans tussen aciditeit en taninnes wat een must is voor rosé.

Twee Nederlanders naast mij drinken non-stop rosé-wijnen. Later vragen twee Italianen mij wat het symbool ‘HT’ betekent naast de prijs.

Wines of Portugal

In de stand van Wines of Portugal ontmoet ik Sofia Salvador, ‘wine educator’. Ze werkt voor Wine of Portugal Academy. Op mijn vraag over de onderzoek Tawny Port, ze zegt dat ze reacties krijgt op haar e-mail en dat alle informatie is verwerkt door de directie van Wines of Portugal.

Découvrir le vin bio.

Vignerons Bio Nouvelle-Aquitaine is member van France Vin Bio, ze werken met de rapporten van Agence Bio. 14% van de wijngaarden in Frankrijk zijn bio. In de stand ontmoet ik Fanny Lopez salesmanager bij Maison Albert. We proeven Château Les Bugadelles Cuvee Sandokhan carignan , grenache , mourvèdre , syrah. Hier vinden we een voorbeeld van kwaliteit in een blend waarin structuur en taninnes kunnen stralen in een intens aromatisch, gastronomische wijn.

Rhône Vignobles

Conclusie. De ambities voor de organisatie zijn waar gemaakt. Ik heb een aantal wijnen geproefd van gemiddeld tot hoge kwaliteit voor het eerst na twee jaar pandemie. Ze hebben volgen mij moeite om gratis water te geven. Ze vinden het kennelijk te kostbaar. Ik vind de indeling van de thema’s mooi in beeld gebracht. Niemand van mijn favoriete producenten heb ik kunnen vinden. De ‘glamour’ -zoals in de vorige klassieke Vinexpo in Bordeaux – ontbrak. Het is buiten koud en de Franse lopen nog in donkere pakjes.

Reacties