EU-parlement: scheiding beschadigend en gematigd alcoholgebruik

In de strijd tegen kanker heeft het Europese Parlement gekozen voor een gescheiden aanpak van alcoholgebruik tussen beschadigend en gematigd drinkgebruik.

De commissie over kanker, heeft eerst een verklaring opgesteld waarin elk gebruik van alcohol het risico van kanker impliceert. Er zou geen veilig gebruik van alcohol zijn.

De EU-leden vreesden dat de aanbevelingen in harde maatregelen zouden worden verpakt met o.a. waarschuwingen op etiketten en verbod op advertenties en promotie. De originele verklaring is met amendementen teruggebracht tot schadelijk alcoholgebruik op verschillende niveaus van consumptie.

Het belangrijkste probleem is ‘alcoholmisbruik’. De Algemeen directeur van OIV Pau Roca zei dat slechts een klein aantal amendementen zijn aangenomen met de belangrijkste conclusie: de introductie van het begrip ‘schadelijke consumptie’.  Roca vindt dat de aanbevelingen milder zijn uitgevallen met de waarschuwing op de labels voor gematigd alcohol gebruik en verantwoorde consumptie. Roca is ongelukkig met de toepassing van de aanbevelingen waarbij iedere lidstaat zelf kan beslissen of de tekst op de etiketten zal staan. Bron: DB

Reacties