In 1968 was de wijnkaart van de Holland America Line cruiseschepen ss Nieuw Amsterdam, ss Rotterdam en ss Statendam identiek. De prijzen van de wijnen zijn onthutsend laag. Twee oorzaken liggen hieraan ten grondslag: de Amerikaanse dollar was destijds in guldens 3,65 en de wijnen aan boord waren belastingvrij. Wij analyseerden voor u deze ‘historische’ wijnkaart.
De wijnkaart was ingedeeld naar categorieën: champagnes en mousserende wijnen. Bordeauxwijnen rood en wit, Rode – en witte Bourgognes, elzaswijnen, Duitse wijnen, Italiaanse – en Portugese wijnen. In totaal voor de passagiers een keuze uit 89 wijnen.
Champagne
De wijnkaart opent met de champagnes en mousserende wijnen. Bekende champagnehuizen zoals; Bollinger, Pommery & Greno, Heidsieck, Moët & Chandon, Mumm & Co, Piper Heidsieck, Taittinger en Veuve Cliquot Ponsardin. De duurste wijn in de categorie champagnes (13) was Dom Pérignon voor 9 dollar 50. Op de wijnkaart staat helaas geen jaartal van deze topper. Voor hetzelfde bedrag kon je ook Taittinger Comtes de Champagne of Blanc de Blancs bestellen. Taittinger Rosé was een fractie goedkoper: 8 dollar per fles. De meeste champagnes varieerden in prijs van 7 tot 7 dollar 50 per fles. Opmerkelijk is dat gereputeerde huizen zoals Paul Roger en Roederer (Crystal) niet op de kaart staan.
Mousserende wijnen
In deze categorie vijf wijnen waarvan de goedkoopste 3 dollar 75 (Dopff). De duurste mousserende wijn is de mousserende bourgognewijn voor 4 dollar 50. Voor 3 dollar meer heb je een champagne.
Rode Bordeaux
Er staan 19 châteauwijnen op de wijnkaart. De ‘duurste’ rode bordeauxwijnen kosten 9 dollar 50. Daarvoor heb je de keuze uit de premier grand cru van de Médoc: Mouton-Rothschild, Lafite Rothschild, Latour en Haut Brion en de topper van Saint Emilion: Cheval Blanc . De ‘goedkoopste’ chateauwijn is Langoa Barton en Pontet Canet voor 4 dollar 25. Merkwaardig is dat Château Margaux en bijvoorbeeld Château Pétrus ontbreken.
Witte Bordeaux
Vijf wijnen in deze categorie. Drie zoet en 2 droge witte bordeauxwijnen. De beste in deze categorie is Château d’Yquem voor 6 dollar (!). De droge Château Olivier moest 3 dollar 50 kosten.
Rode Bourgogne
Twaalf wijnen in deze categorie zoals: Chambertin (8 dollar), Clos de Vougeot (6 dollar 25 !) en Pommard (4 dollar 25).
Witte Bourgogne
Zes wijnen waaronder Chablis (zonder vermelding van de cru) voor 3 dollar 25, Corton Charlemagne Louis Latour een fenomenale wijn (5 dollar 25) en Meursault Charmes voor 4 dollar en de ‘duurste’ wijn: Montrachet voor 6 dollar 50.
Overige wijnen
Enkele opmerkelijke wijnen: Château de Selle (Provence) van Ott Frères voor 3 dollar 50, Riesling Dopff & Irion (2 dollar 75) en de Portugese Mateus Rosé voor 2 dollar 50. Een rosé die samen met Lancers in de jaren zestig zeer populair was.
Tot slot
Deze wijnkaart van de HAL uit 1968 is haast een historisch monument. Jammer dat er geen jaartallen worden genoemd. Opvallend is ook het ontbreken van mooie (vintage) portwijnen. Ondanks de hoge stand van de dollar destijds en de taxfree verkopen zijn de prijzen van de mooiste wijnen erg laag. En dan te bedenken dat de wijnen aan boord van cruiseschepen nooit echt kunnen rusten om maar niet te spreken van de bewegingen van het schip in een ruwe zee. Heel grappig om deze wijnkaart nog eens te analyseren en me terug doen denken aan de tijd dat ik in 1968 drie jaar op de ss Nieuw Amsterdam werkte. Vorige ‘Heimwee naar een echt cruiseschip’ klik hier.