Vakbeurs Gastronomie Utrecht 7-8 november

Gastronomie

De zesde editie van deze vakbeurs in de Jaarbeurs heeft de rechten en organisatie aan Jan van Lissum overgedragen. Dit was te merken. De beurs was beter bezet, de activiteiten in de kooktheaters waren professioneel en goed bezocht en er waren meer wijnimporteurs op de beursvloer. Lees verder.

Zoals in de voorgaande edities van Gastronomie waren de ambachtelijke broodproducenten, oesterverkopers , olijfolie verkopers, patisseriemakers en vleesverkopers etc. ruim vertegenwoordigd. Het aantal standhouders was 96 waarvan 11 wijnimporteurs.2016gastronomiefotosessie1

Beaujolais competitie

De organisatie van Beaujolais had de stand ingericht met de deelnemers en finalisten aan de competitie van de beste beaujolaiswijnen in vijf categorieën. Janna Rijpma is de ‘president’ van het organisatiecomité. In het land heeft dit jaar een aantal proeverijen met de verschillende beaujolaiswijnen plaatsgevonden. Daaruit zijn de finalisten geselecteerd die op de stand te proeven waren. De Franse ambassadeur was naar Utrecht gekomen om de prijzen uit te reiken.

Duitse wijn

Een van de grotere stands was bemand door de organisatie van Duitse wijn die door Alain Jacobs werd aangevoerd. Op de ‘algemene’ proeftafel een ruime selectie wat Duitsland op wijngebied te bieden heeft. Daarnaast konden zeven Nederlandse importeurs van Duitse wijn hun eigen wijnen promoten. Een van de opvallendste namen was die van de ‘Wijntherapeut’. Nog even de Van Dale geraadpleegd: Therapeut: ‘Hij die een geneesmethode toepast, behandelend geneeskundige’.

GastronomieSligro en Spaanse wijn

Van de grotere stands stak Sligro eruit. Men is momenteel bezig om in Veghel een groot ‘experience center’ te bouwen waar kookdemonstraties, masterclasses en opleidingen in de gastronomie zullen worden gehouden. Een opmerkelijk initiatief met een hoog servicegehalte voor de horeca.

Food & Wine from Spain bracht de vele facetten van de Spaanse gastronomieproducenten voor het voetlicht. Uiteraard ook aandacht voor de Copa Jerez, de competitie voor de beste combinatie van sherry en gerechten.

J.Bart Wijnimport

De bekende wijnimporteur die door mij meerdere keren als ‘meest gastronomische wijnimporteur’ is uitgeroepen heeft tijdens de beurs een presentatie gehouden met in de hoofdrol de 2009 Bodegas GastronomieArzuaga Navarro Reserva Ribera del Duero. Daarbij serveerde Restaurant  Podium onder de Dom een ravioli van sukade en merg, met tomaat gebonden kalfsjus en een lichte crème van saffraan. Een uitgekiende combinatie om zowel het gerecht als de mooie rode wijn tot hun recht te laten komen. Goed nieuws is, dat de standruimte op Wine Professional uitgebreid wordt. Dit was nodig, omdat de belangstelling voor de stand en uiteraard de wijnen met het jaar groter werd.

Natte vinger

Tijdens onze opname van een video in een van de kooktheaters viel het op dat de chef met zijn vingers een laagje op een filet van zeebaars egaliseerde en vervolgens aan zijn vingers likte. Opmerkelijk was dat nergens in de kooktheaters met plastic handschoenen werd gewerkt, maar om nou je vingers op deze manier te gebruiken, gaat ons wat te ver.

Tot slot

Wie dacht dat Jan van Lissum toe was aan zijn pensioen heeft het mis. In tegendeel, hij doet er nog een schepje bovenop en controleert nu drie vakbeurzen: Maastricht, Utrecht en Amsterdam. Hij vertelde mij met trots, dat hij negen weken nodig had om deze beurs in Utrecht op te zetten. Daarbij wilde hij ook niet dat de beurs in Utrecht een concurrent van de Wine Professional zou worden. Op deze laatste beurs werd nog wel eens gemopperd, dat de aroma’s van de foodaanbieders het proeven van de wijnen bemoeilijkten.  Met de grote ruimte in Utrecht is er geen gevaar voor storende elementen van voedsel en kooktheaters. Dit verklaart misschien ook de toegenomen belangstelling van wijnimporteurs voor deze beurs. Wine Professional heeft weinig concurrentie van Utrecht te vrezen, maar het zou een goede zaak zijn als de foodaanbieders zich meer op Utrecht zouden concentreren.

 

 

Reacties