Dinsdag 29 augustus was een zeer warme zomerse dag met temperaturen van bijna dertig graden. De ongeveer 40 geselecteerde gasten werden op het terras van het gereputeerde sterrenrestaurant De Hoefslag in Bosch en Duin ontvangen. Namens het bekende familiebedrijf Trimbach in de Elzas was de energieke Jean Trimbach aanwezig om een masterclass te leiden. De laatste keer dat Trimbach een presentatie gaf was in het Amsterdamse Krasnapolsky Hotel.
Jean Trimbach vormt samen met zijn broer Pierre de 12e generatie van het wijnbedrijf in Ribeauvillé. Nu is ook de 14e generatie opgestaan. Trimbach viert dit jaar dat het 391 jaar geleden is dat het wijnbedrijf is opgericht.
Hoewel de vorstperiode in april dit jaar in veel wijngebieden, waaronder de Elzas, ernstige schade aan de wijngaarden heeft veroorzaakt en de opbrengst zeker met 20-30% heeft gereduceerd, heeft Trimbach met zijn wijngaarden op de hellingen niet zo zwaar geleden. De vorst van minus 6 graden Celsius is voor veel wijngaarden in de vlakte echter desastreus geweest.
Eigen wijngaarden
Trimbach had 20 ha wijngaarden en heeft steeds wat wijngaarden kunnen aankopen. Men bezit nu in totaal 52 ha wijnstokken. Dit is in de Elzas – met een gemiddelde wijngaard van 3ha – een groot bezit. Men is de vijfde grote bezitter van wijngaarden in de Elzas en koopt ook nog eens het fruit van 100 ha. 35% van het bezit heeft de wettelijke status ‘grand cru’. In de Elzas is grand cru ongeveer 4,5-5% van de totale wingerd. In de vinificatie gebruikt men voornamelijk stainless steel. De wijn wordt gelagerd op gebruikte, grote houten vaten.
90% van de productie wordt geëxporteerd. Frankrijk blijft als afnemer nog steeds het belangrijkste. In alle Franse sterrenrestaurants staan de wijnen van Trimbach op de kaart. Ook in de 22 fameuze Palace Hotels vindt men de wijnen van Trimbach. Na Frankrijk is de Verenigde Staten de grootste afnemer, gevolgd door Denemarken (8000 cases), Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden. Nederland is voornamelijk afnemer van de Pinot Gris van Trimbach. Azië kan een belangrijke markt worden mede door de oriëntaalse gerechten waar de wijnen van Trimbach goed mee kunnen worden gecombineerd.
Proeverij
- Trimbach Pinot Blanc 2015. Fris en elegant in de neus. Stevige, forse zuren. Nog wat strak in de smaak, maar flesontwikkeling kan de wijn verbeteren.
- Trimbach Riesling 2014. Nog wat gesloten in de neus. Mooie expressie van Riesling. Stevige smaak. Nog behoorlijk in de zuren. Kan flesontwikkeling gebruiken.
- Trimbach Riesling Cuvée Sélection de Vieilles Vignes 2014. Gemaakt van het fruit van 50 jaar oude stokken. Complexe, gerijpte neus. Elegant en verfijnd. Zachte aanzet, brede smaak en mooie afdronk. Romig en zacht. Echte ‘eetwijn’’.
- Trimbach Riesling Clos St. Hune 2011. Productie van 8000 flessen. Mooie, goudgele kleur. Wijn van een warm oogstjaar. Jaar zeer geslaagd dankzij de ‘Indian Summer’, warm en droog in september en oktober. Elegant en complex in de neus. Riesling ten voeten uit. Zachte, volle smaak. Fraaie combinatie met een mooi gerecht.
- Trimbach Gewurztraminer 2014. Elegante, niet te expressieve neus. Volle, zachte aanzet (10 gram restsuiker). Filmend in de smaak. Goede mineraliteit. Aromatische wijn met veel body en extract. Vraagt om een bijzonder gerecht dat zich met deze wijn kan meten. Goede balans.
- Trimbach Gewurztraminer Réserve 2011. Behoorlijk gele kleur. Nog wat gesloten in de neus. Filmend in de smaak. Heeft nog wat tijd nodig maar alles is aan boord om perfect te worden.
Lunch
De brigade van restaurant De Hoefslag verzorgde een lunch met drie gangen en een amuse vooraf.
De amuse bestond uit een perfect gegaarde coquille. Smaaktechnisch en proeftechnisch een fraai begin van de maaltijd. Daarbij en bij het voorgerecht van langoustine de Pinot Gris Réserve
Personelle 2013. Aromatisch in de neus, complex en intens in de smaak. Behoorlijk stevig in de zuren.
Een krachtig begin met een mooi gerecht.
Het hoofdgerecht bestond uit een griet met prei en mossels. Separaat serveerde men een bakje met truffelrisotto. Daarbij de Riesling Grand Cru Schlossberg 2014 en de topper Cuvée Riesling Frédéric Ėmile 2008. Bij zulke excellente wijnen moet je op gastronomisch niveau goed uitpakken. Dat lukte ook met de vis (de griet). Minder vond ik de risotto. Het voegde eigenlijk niets toe aan de beleving van het visgerecht. Zowel smaaktechnisch als structuurtechnisch vormde de risotto geen toegevoegde waarde. De twee Rieslings
waren een toonbeeld van verfijning en kracht. Complex en fantastisch. Zo mooi kan een verfijnde Riesling uit de Elzas zijn. Hulde!
Het dessert bestond uit een gerecht met ganzenlever en abrikoos. In de toenemende trend naar diervriendelijke producten heeft m.i. de ganzenlever afgedaan en bekende Nederlandse restaurants hebben terecht dit gerecht van hun kaart gehaald. Het is ook wat oubollig en bepaald niet creatief. De wijnen waren de Gewurztraminer Vendange Tardives 2014, heel levendig, mineraal en fris en de Gewurztraminer 2011 Cuvée des Seigneurs Ribeaupierre 2011 met duidelijke tonen van botrytis. Mede gelet op de warmte deze dag had hier ook een mooi ijsgerecht kunnen staan. Beide wijnen waren krachtig genoeg om tegenspel te geven.
Conclusie
Trimbach komt niet vaak naar Nederland voor een presentatie maar, als ze komen nemen ze de beste wijnen mee en kiezen samen met importeur Walraven & Sax voor een gastronomisch mooie ambiance . Trimbach kiest gelukkig niet voor de zoete wijnstijl, maar gaat voor structuur, extract, mineraliteit en balans. Dat is voor de gastronomie een unieke kans om met mooie combinaties de gasten te verwennen. Ik kijk nu al weer uit naar de volgende presentatie. Wat een mooie wijnen!
Jan Rook
Websites:
Walraven & Sax: www.walravensax.nl
Trimbach: www.maison-trimbach.com