Massandra: het speeltje van de tsaar en Poetin

Door Jan Rook

In september van het afgelopen jaar nodigde Poetin zijn Italiaanse vriend Berlusconi uit om de (geannexeerde) Krim te bezoeken. Bij die gelegenheid brachten ze een bezoek aan het beroemde domein Massandra.

2016massadra2defTot afgrijzen van de Oekraïense regering in Kiev trok de keldermeester van Massandra een fles wijn van het jaar 1775 open met een waarde van 40.000 euro. De keldermeester werd door de Oekraïneaangeklaagd voor verduistering, omdat de kostbare oude wijnen alleen met toestemming van Kiev mogen worden geopend. (Volkskrant)

Historie

Het wijngoed Massandra werd tussen 1894 en 1897 sterk uitgebreid onder het bewind van Tsaar Nikolai II. De laatste tsaar wilde van Massandra het belangrijkste wijnbedrijf van de wereld maken. In 1920 na de machtsovername van de Bolsjewieken veranderde de Krim vanwege het milde klimaat in een kuur – en ontspanningsoord. De vroegere paleizen van de adel rond de tsaar boden onderdak aan arbeiders die er in vakantieverblijven verbleven en naar een sanatorium konden gaan.

Annexatie2016massandra3def

De nieuwe communistische machthebbers lieten duizenden flessen wijn van wijnbedrijven op de Krim naar de kelders van Massandra brengen. Alle grote wijnbedrijven op de Krim werden door Massandra overgenomen wat de belangrijkheid van het bedrijf onderstreepte. Een deel van de oude wijnen liggen nog steeds in de kelders van het wijnbedrijf.

Anti-alcohol

Gorbatsjov verordonneerde, dat de productie van eenvoudige wijnen en gedistilleerd aan banden gelegd moest worden. Kwaliteitswijnen zouden daar niet onder vallen. Overijverige directeuren van coöperaties lieten – als blijk van hun loyaliteit aan Moskou – wijnstokken rooien. Massandra slaagde erin zijn wijngaarden te behouden, maar de productie van wijn bemoeilijkte, omdat de leveranties van kurken en flessen werd gestaakt. Massandra werd gedwongen de productie stop te zetten.

Vruchtensap en visfabriek2016massandra4def

Als alternatief stelde de autoriteiten op de Krim voor om het bedrijf vruchtensap te laten maken of er een visfabriek in te vestigen. De directie van Massandra was geschokt: Hoe kun je nou van zulke hoge kwaliteitsdruiven vruchtensap maken?

In de aanval

De leidinggevenden van Massandra lieten het er niet bij zitten. Ze reisden naar het 2000 km verder gelegen Moskou om het Ministerie van Landbouw met drie kisten wijn te ‘overvallen’. De verbouwereerde ambtenaren kregen te horen dat men pas weg zou gaan, als er een beslissing over het bedrijf zou worden genomen. De banen van 5000 medewerkers stonden immers op de tocht. Het was 1985 op het hoogtepunt van de antialcoholcampagne van Gorbatsjov.

Deel 2 Klik hier.

 

Reacties