Massandra: het speeltje van de Tsaar en Poetin deel 2

Door Jan Rook  Massandra deel 1

De reis van de directie met de drie kisten wijn  naar Moskou en de spontane actie in het Ministerie van Landbouw wierp zijn vruchten af.  Massandra mocht wijn blijven maken onder de voorwaarde dat hoogwaardige wijnen en dessertwijnen zouden worden geproduceerd voor de export. De Russische schatkist kon de deviezen namelijk goed gebruiken. Een andere voorwaarde was, dat in het bedrijf een installatie moest worden geplaatst om druivensap te produceren.

Hulp uit Londen2016massandradeel2_1

Massandra nam contact op met het Londense veilinghuis Sotheby’s en nodigde het hele wijndepartement uit om naar Jalta te komen.
De aanvankelijke Britse scepsis veranderde snel toen het gezelschap in de kelders de enorme collectie oude wijnen zag liggen. Het veilinghuis stelde een catalogus samen die naar duizend wijnverzamelaars in de wereld gingen. Honderden ‘wijnrariteiten’ met historische jaargangen (1830-1945) gingen per schip van Odessa naar Londen. De opbrengst van de veiling overtrof alle verwachtingen: 2 miljoen pond sterling. Daarmee kon de noodzakelijke modernisering van Massandra worden gefinancierd. Het Zwitserse importbedrijf Fabio zou de belangen van Massandra in het westen vertegenwoordigen.

Conferentie Jalta

Massandra kreeg na de oorlog de opdracht om een speciale wijn voor de conferentie van Jalta te produceren. Het moest een rode wijn worden met een kruidig karakter.

Droogte

De droogte is een probleem voor de wijnbouw op de Krim. In 1994 viel bijna geen druppel en de watervoorziening op het schiereiland kwam in grote problemen. De bevolking moest met emmers naar de bronnen gaan. De wijnstokken kregen het zwaar te verduren, maar overleefden. Zoete wijnen werden 2016massandradeel2_2belangrijker. De droog gevinifieerde wijnen werden als tafelwijn verkocht. De witte muskaatwijnen werden het handelsmerk van Massandra.

Vinificatie

De vergisting en lagering vinden voornamelijk op grote houten vaten plaats. Om de fermentatie te stoppen voegt men gedistilleerd toe. Daarna gaat de wijn gedurende jaren op foeders. Om de zes maanden steekt men de wijn over.

Russische Riviera

Met het milde winterklimaat en de ligging aan de Zwarte Zee met gemiddeld 2250 uur zon kan de Krim worden vergeleken met de Franse Riviera. Een smalle, vruchtbare kuststrook gaat snel over in een bergachtig landschap met een groot spectrum aan vegetatie.2016massandradeel2_3

Verboden stad

De Russische vloot in de Zwarte Zee heeft Sewastopal als thuishaven. Lang was een bezoek aan de stad voor westerlingen verboden. In de marinebasis zijn er bunkers waar de onderzeeboten liggen. Het belangrijkste wijnbedrijf van de stad heet Solotaja Balka dat zich in 1960 van Massandra heeft afgescheiden. Het bedrijf heeft 1600 ha wijngaarden en 1300 medewerkers in dienst.

Krim

Met 26.000 km² heeft de Krim de grootte van België.  Vanwege het bijzondere klimaat gaat de historie van het schiereiland terug tot 100.000 jaar voor Christus. De Grieken veroverden de Krim in 500 jaar voor Christus en plantten wijnstokken. Daarna kwamen o.a. de Romeinen, Mongolen en Turken. Midden 19e eeuw werd de Krim de schatkelder van de Tsaar.

Geraadpleegd: Vinum

Reacties