Herhaling 4e dag wijnreis Ontario

Door Jan Rook

Op het programma van deze een na laatste dag in Canada een korte autorit naar de haven van Leamington waarna de ferryboot naar het Pelee Island zou worden genomen. Bezoek aan de wijngaarden op het eiland, het bezoekerscentrum en rondrit over het eiland.

Pelee Island

Dit eiland, 12 km breed en 4 km lang, ligt op 17 km van het vasteland in Lake Perie. Het eiland is het meest zuidelijke punt van Canada en ligt op 42 graden noorderbreedte. Deze ligging ten opzichte van de evenaar komt in Europa neer op de hoogte van Rome. Het kleine eiland is in de 19e eeuw ontstaan uit drie kleinere eilandjes. Drooglegging en de bouw van dijken heeft tot de vorming van één eiland geleid.

Uniek microklimaat

Het enorme Lake Erie zorgt voor een uniek microklimaat op het eiland. Het wijkt sterk af van dat van de andere wijngebieden in Canada. Het enorme meer neemt warmte op en staat die ook weer af. Het resultaat is doorgaans op jaarbasis 195 vorstvrije dagen. De warme luchtcirculatie zorgt voor snelle opwarming van de grond. Bij aankomst op het eiland (tocht per boot van circa anderhalf uur) valt direct op dat het eiland vlak is. De vergelijking met de Noordoostpolder dringt zich zelfs op. Bij aankomst op het wijnbedrijf bleek de wingerd al te zijn uitgelopen, terwijl op het vasteland het uitbotten door de lange winter nog maar net is begonnen.

Estate Winery

Pelee Island Winery is de grootste ´Estate Winery´ van Canada. De helft van de druiven is afkomstig uit eigen wijngaarden. De productie en opslag van wijn vindt op het vasteland plaats, maar de druiven worden in de wijngaarden van het eiland gecultiveerd. In de uitgestrekte wijngaarden op het eiland (200 ha) staan de wijnstokken in zware kleigrond. Doorgaans niet de beste terroir, maar in combinatie met de weersomstandigheden, de juiste druivenrassen en een goede drainage verloopt de vegetatiecyclus heel regelmatig. We ontmoetten de ´viticulturist´. Deze gedreven wijngaardenier laat niets aan het toeval over en besteedt veel aandacht aan het vitaal maken en houden van de ondergrond. Machinale bewerking op de grote percelen is vanuit kostenoogpunt onvermijdelijk.

Weerstation

De variëteiten die hier worden gecultiveerd zijn chardonnay, riesling, sauvignon blanc, merlot, zweigelt (!), gamay en baco noir. Opmerkelijk is dat de wijngaarden onder zee – pardon – meerniveau liggen. Verschillende pompstations pompen bij overvloedige regen het water uit de sloten naar het meer. Bij droogte vindt het omgekeerde plaats. In het kantoor van het bedrijf laat de wijngaardenier vol trots zijn weerstation zien. Met behulp van een computer, beeldscherm en satellietontvanger wordt online de actuele weersituatie op het eiland weergegeven. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Toch staat een milieuvriendelijke benadering voorop. Een haast Australische moderne aanpak met veel mechanisatie op een Canadees eiland. Tijdens de rondrit in de wijngaarden zien we nieuwe percelen die klaar zijn voor aanplant. Na de machinale oogst gaan de druiven in een vrachtauto voor verwerking naar het vasteland.

Bezoekerscentrum

Het toerisme op het eiland is een belangrijke bron van inkomsten. De toerist kan bij aankomst in een open bus plaatsnemen om naar het bezoekerscentrum van Pelee Island Winery te rijden. Dit ´Pelee Island Wine Pavillon´ is gratis te bezoeken. Binnen is een wijnmuseum, kunnen bezoekers wijn kopen en op de fraai aangelegde gazons staan tafels en barbecues voor een picnic. Het geheel heeft geen Mondavi-allure, maar is het bezoeken waard.

Lunch

Met ´Buffelo burger, ´sausage´ en ´chickenbreast´ proefden we 3 witte en vier rode wijnen. De eerste witte wijn was de Chardonnay. Neus correct, smaak licht en wat branderig (13 vol.% alc) van tweede persing. De tweede Chardonnay is een stuk beter. Het is Chardonnay Premium Select. Uitnodigende neus, goede zachte smaak, prettig en een prima balans. Gastronomisch goed in te zetten. Nummer 3 betrof de Chardonnay Barrique. (Te) zware houttoets in de neus en in de smaak echoot het hout ook na, waardoor de bitters naar voren komen. De rode wijnen tijdens deze lunch: een blend van Gamay en Zweigelt heeft een typische, maar prettige goede smaak. Pinot Noir, goede neus, maar lichte smaak.

Cabernet Franc, kenmerkende cabernet franc-expressie, goede, toegankelijke smaak en lengte. Baco Noir, typische, moeilijk te plaatsen neus, aromatisch, ook in de smaak maar wat ruw, heel apart.

Voor een rondrit op dit eiland heb je een stevige wagen nodig. De meeste wegen zijn namelijk niet geasfalteerd. Onze gids op het eiland Everett de Jong, kon na deze rit zijn gloednieuwe Dodge direct na de wasstraat brengen. Voor natuur- en vogelliefhebbers is dit eiland een paradijs.

Walter Schmoranz

Terug op het vasteland maakten we in de winery van Pelee Island Winery kennis met de General Manager Walter Schmoranz. Deze uit de Rheingau afkomstige no-nonsense wijnprofessional houdt niet van opsmuk en weet precies wat hij met het bedrijf wil. Hoewel hij leiding geeft aan een behoorlijk groot wijnbedrijf, houdt hij naar buiten toe het liefst het imago van kleine winery in stand. Hij voelde perfect aan dat ons gezelschap na een lange dag niet meer zo geïnteresseerd was in een rondleiding door het bedrijf. Toch liet hij nog snel de moderne productie- en opslagruimten zien. Het is duidelijk dat hij de techniek volledig onder controle heeft. Je kunt er van de vloer eten. De proeverij voltrok zich in een ongedwongen sfeer. Schmoranz plaatste 5 Pinot Noir-wijnen van zijn bedrijf naast elkaar. De eerste heeft wat typische paprika-aroma´s, hetgeen op niet volledige fenolische rijpheid kan duiden.

Diner

Tijdens het voortreffelijke diner serveerde men o.a een excellente Sauvignon Blanc, een Meritage  (bordeauxblend) en een voortreffelijke Cabernet Sauvignon. Het bewijs dat de op het eerste gezicht zware ondergrond van Pelee Island een voortreffelijke Cabernet Sauvignon kan voortbrengen.

Winery

De Pelee Island Winery is een groot en modern geoutilleerd wijnbedrijf die deels wijnen maakt van druiven uit eigen wijngaarden en ook druiven opkoopt en verwerkt. De Sauvignon Blanc, Riesling en Chardonnay Premium Select zijn de beste droge witte wijnen. Van de rode wijnen bevallen mij vooral de blend van Gamay en Zweigelt, de Cabernet Franc, de bordeauxblend Meritage, Cabernet Sauvignon van een goed jaar en de Pinot Noir Reserve. De no-nonsense aanpak in combinatie met uitstekende techniek en de drive om de lat steeds hoger te leggen plaatst deze winery in de categorie middelgrote wineries met een aantal goede commerciële wijnen. Woensdag 21 mei bezoeken we de laatste winery en rijden we vervolgens terug naar Pearson International Airport in Toronto.

Geschiedenis Pele Island: klik hier

Verslag 3e dag: klik hier

Later het  verslag 5e en laatste dag.

Reacties