Dranken & Pakket Expo gezellig, niet druk

Gisteren (maandag) was de tweede – en laatste dag van de traditionele drankenbeurs in Houten. De beurs werd vooral door slijters en eigenaren van wijnspeciaalzaken bezocht. De beurs was beter georganiseerd dan in het vorige jaar. De standhouders waren niet erg te spreken over de bezoekersaantallen op zondag. Op maandag was er meer belangstelling, maar het bezoek van professionals bleef aan de magere kant.

SlijtersUnie

De SlijtersUnie had dit jaar een betere plaats bij de ingang. Voorzitter Ron Anders kon direct bij de ingang zijn leden begroeten. Aan Wijnplein gaf hij de tekst van een brief aan de Staatssecretaris waarin hij aandringt op uitvoering van het vonnis van de rechter die de ‘pilots’ met het schenken van alcoholische dranken in de detailhandel verboden heeft. De burgermeester van de gemeenten die aan dit ‘experiment’ meewerken leggen de uitspraak echter naast zich neer. Andes vraagt de bewindspersoon in een openbrief om de burgervaders tot de orde te roepen.

Walraven & Sax

Op de vakbeurs stonden Oud Reuchlin & Boelen (ORB) gebroederlijk naast elkaar. Na de affaire met het gereputeerde Spaanse huis Torres, die na jaren bij ORB het voor gezien hield en met Walraven Sax in zee is gegaan een opmerkelijke plaats op de beursvloer. Walraven & Sax onder leiding van de dynamische CEO Bart Gijtenbeek, heeft na het faillissement van Intercaves Vos & Partners overgenomen en Dyon Beerens als manager van de gastronomietak ingelijfd. Ik sprak kort met Robert Handjes die bij Intercaves werkte en nu op de paylist van Monnik Dranken in Hengelo staat. Hij is blij dat hij bij al het gedoe met de Dirkzwager Groep en Intercaves zijn baan heeft kunnen behouden. Terug naar Walraven & Sax, waar we op de stand genoten van een mooi glas Roederer Blanc de Blancs.

Vinites

Deze bekende Haarlemse wijnimporteur heeft een lastige tijd achter de rug, maar heeft gelukkig de weg naar boven weer gevonden. Het wijnassortiment is van hoog niveau. Zo proefden we de wijnen van Henri Bourgeois uit het Loiregebied. Een goed aperitief is de Coteaux du Giennois 2014. Stuivend en fris in de neus. Een stapje hoger is de Sancerre Les Baronnes 2015. Mooie balans en zachte textuur. De beste Sancerre van dit huis is de Sancerre d’ Antan 2014. Gemaakt van druiven op een silexondergrond. Op hout vergist en geouderd op foeders. Zo ontstond een complexe Sancerre met een brede smaak en finesse. Interessant was ook bij de rode wijnen de trio Malbec van La Posta uit Argentinië. Drie verschillende malbecwijnen met een eigen karakter en van de druiven uit drie verschillende wijngaarden. De gereputeerde Argentijnse producent Catena koopt de druiven van die drie wijngaarden en vinifieert ze separaat als single vineyard wijnen met een eigen verhaal van de eigenaren. La Posta 2015 Malbec, stevig en een jeugdige fruitneus. La Posta Malbec 2014 is aromatisch in de neus met een stevige volle smaak. De derde La Posta 2014 gemaakt van het fruit uit weer een andere wijngaard is aromatisch, fruitig, intens en vol. Echte eetwijn. Mijn voorkeur gaat uit naar de tweede La Posta. De drie malbecwijnen hebben dezelfde prijs en kunnen op een blindproeverij voor verwarring en amusement zorgen. Vinites houdt op 3 oktober de najaarsproeverij in het Amsterdamse theater Carre.

Tot slot

Het was een gezellig begin van het nieuwe seizoen met veel bekenden uit de dranken – en wijnhandel. Misschien kwam de beurs wat te vroeg, waardoor de belangstelling tegen viel.

Reacties