Crisis in de Douro

Druiventelers in de Douro overwegen de druiven dit jaar niet te plukken en te stoppen als wijnboer. Wereldwijd zijn de verkopen in volume van port met 13% (2021 -2023) gedaald. De beneficio ( de hoeveelheid most die maximaal voor de portproductie.mag worden gebruikt) is gedaald met 22%. De beneficio is teruggebracht van 116.000 pijpen (vaten van 550 liter) naar 90.000 pijpen dit jaar.

Een delegatie van wijnboeren uit de Douro-vallei heeft bij de Minister in Lissabon erop aangedrongen om in te grijpen. De gebruikte distillaat (aguardente) om de port aan te sterken, zou in de ogen van de producenten uitsluitend uit het Douro-gebied en niet zoals nu uit Frankrijk en Spanje moeten komen.

Wijngaarden bezit is in de Douro-vallei sterk gefragmenteerd. 19.000 wijnboeren bewerken 43.000 ha wingerd. De opvolging van kinderen uit portfamilies stagneert en loopt terug. Herplanting van wijngaarden kost 50-60.000 euro en is voor kleine portproducenten niet haalbaar en stimuleert ook het vertrek van de jonge generatie.

Een oplossing zou kunnen zijn om de beneficio op te delen in een deel voor de portproductie en een deel voor de Douro DOC tafelwijn. Het businessmodel moet volgens de zeer invloedrijke Adrian Bridge van de Fladgate Partnership op de schop. Bron: DB

V

Reacties