Column: ’Zero tolerance’

Vandaag (vrijdag de 13e…) zette ik de radio aan en viel midden in een uitzending waarin de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van alcohol breed werden besproken inclusief een stelling waarbij de luisteraars hun mening over het onderwerp mochten geven.

Na o.a. de baas van STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholgebruik)  die met het resultaat van het onderzoek in zijn nopjes was en de enorme media-aandacht toejuichte, was het de beurt aan Harold Hamersma die niet veel meer uit kon brengen, dat er in Nederland minder wijn, maar wel van hogere kwaliteit wordt gedronken. Hamersma had niet de tegenwoordigheid van geest, om op te merken dat het over alcohol gaat, dus NIET alleen om wijn.

Het journaal bracht het ‘nieuws’ als eerste item, waarbij het beeld van een fles rode wijn en een glas rode wijn in beeld werd gebracht. Daarna toonde het journaal een terras met mensen die van een glas wijn genoten, de ‘steen des aanstoots’.

De Nederlandse bier – en jeneverlobby zien de berichtgeving gefocust op de wijn als een welkome bliksemafleider. Wijn als kop van jut komt de alcohollobby uiteraard goed uit.

In mijn eerdere column riep ik de KVNW op om de achterhaalde campagne van WIM te vervangen  voor een meer eigentijdse aanpak. Misschien heeft de Nederlandse wijnsector na vrijdag de 13e de belangrijke ‘Wake Up Call’ begrepen.

Jan Rook

 

Reacties