Afgelopen maandag was het dan zover. Michelin presenteerde de nieuwe gids en gastronomisch Nederland hield de adem in. Inter Scaldes kreeg eindelijk de derde ster en het bekende restaurant van de enige vrouwelijke chefkok Margoo Reuten in Maasbracht moest de tweede ster inleveren.
In het voorprogramma in het afgeladen DeLaMarTheater in Amsterdam werd tussen al het ‘koksgeweld’ voor het eerst de Michelin Award Sommelier 2018 toegekend. De eer was voor David van Steenderen uit Rotterdam. Hij is niet alleen sommelier, maar ook eigenaar van restaurant Vineum en tevens eigenaar van wijnhandel Van Steenderen Wines.
Op het podium de gelukkige winnaar en de glunderende Martijn Kwast van Kwast Wijnkopers die de ‘uitverkiezing’ een wereldprimeur noemde.
Uiteraard dringt de vraag zich op wat de rol van een wijnverkoper in dit Michelin-circus is. Volgens de berichtgeving in De Telegraaf was de Award een samenwerking tussen Kwast Wijnkopers en Michelin.
Wij stelden aan Martijn Kwast de volgende vragen:
- Wat is precies de relatie tussen Kwast Wijnkopers en Michelin bij deze toekenning?
- Wie heeft David van Steenderen uitgekozen voor de Award en waren er genomineerden?
- Was er een jury en zo ja wie zaten dan daarin?
- Vind je dat Kwast Wijnkopers als commercieel bedrijf bij een dergelijke (neutrale?) ‘uitverkiezing’ partij kan zijn?
Wijnplein verwacht een antwoord en dat zullen we uiteraard op deze site publiceren.
Jan Rook